2024. április 26., péntek

Alvó oroszlán a korona árnyékában

Intravénás drogosok, homoszexuálisok, prostituáltak – az elterjedt tévhit szerint ezek közül a csoportok közül kerülnek ki a hepatitisesek. Én csak egy éppen hogy iskolába induló kislány voltam, amikor elkaptam a súlyos fertőzést. Titkot se csináltunk belőle, de a tájékozatlanság és az előítéletek miatt sok beteg hallgatja el a környezete elől, hogy ebben a betegségben szenved.

A májgyulladás vagy hepatitis(z) a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak. A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik. A betegségnek „joggal” van világnapja július 28-án: a krónikus hepatitis B vagy C fertőzés ma már 400 millió embert érint a világon, évente 1,4 millióan bele is halnak. A tuberkulózis után ez a második leggyakoribb fertőző betegség, és kilencszer több embert érint, mint ahányan HIV-fertőzöttek. Miközben zajosan dúl a COVID-19 járvány, nap mint nap csendben szedi áldozatait a hepatitis is.

Magyarországon 70 ezren lehetnek úgy hepatitis C-vírussal fertőzöttek, hogy nem is tudnak róla, és húszezren vannak tisztában a betegségükkel. A krónikus májbetegség az egyik vezető halálozási ok, évente ugyanis 6–8000 ember hal meg májzsugorban, amely döntően a hepatitis fertőzések, valamint az alkoholos májkárosodás következménye. A hepatitis C-fertőzés évekig, akár évtizedekig tünetmentes lehet, azonban fokozatosan májkárosodást okozhat, a panaszok pedig javarészt már előrehaladottabb állapotban jelentkeznek.

Szerbiában 80 ezerre teszik csak a hepatitis C-fertőzöttek számát, de közülük sokan nem is tudnak a betegségükről, ugyanis a hepatitis vírusfertőzés tüneteit általában nehéz felismerni. Enyhe sárgaság, fáradékonyság, gyengeség, bőrviszketés, hányinger, hányás, hasmenés, esetleg a máj megnagyobbodása utalhat májbetegségre, ami kezelés nélkül lassan, évtizedek alatt súlyosbodik. Mivel a vírus a véráramba kerülve okozhat fertőzést, jelentős kockázati tényező az intravénás droghasználat, a tetoválás, a piercing, és azok a vérátömlesztések, amelyek 1992 előtt történtek. A betegséget már egy rutin laboratóriumi vizsgálat is kimutathatja.

Védőoltással ma a hepatitis A és a hepatitis B fertőzés megelőzhető. A hepatitis C ellen még nincsen oltóanyag, a betegség kezelésében azonban óriási előrelépés történt az elmúlt néhány évben. A gyógyszerek megjelenése lehetővé tette, hogy a betegek több mint 90 százalékát 2–3 hónapon belül meggyógyítsák. A gyógymód azonban számos országban az emberek többsége számára elérhetetlen.

A WHO sokáig alvó oroszlánnak hívta a betegséget, de a mai napig igaz, hogy csupán minden huszadik vírusos májgyulladásban szenvedő ember tud arról, hogy fertőzött, és száz betegből mindössze egy részesül kezelésben. Az egészségügyi világszervezet szerint a világ nagy veszélyt vállalt, amikor nem törődött a hepatitisszel, és a HIV-fertőzés és a tuberkulózis elleni küzdelemhez hasonló léptékű globális összefogást sürget. Az idei hepatitis-világnapnak a Hepatitis-mentes jövő címet adták, és főleg a hepatitis B-nek az édesanyák és az újszülöttek körében történő prevenciójára helyezik a hangsúlyt a kampányukban. A WHO a csecsemő-fertőzések megelőzésének leghatékonyabb eszközének az oltást tartja. Szerbiában 2006 óta kötelező az egyéves, valamint a be nem oltott 12 éves gyerekek hepatitis B elleni oltása, aminek köszönhetően az utóbbi években jelentősen csökkent az akut hepatitis B-fertőzöttek száma (2009-ben 289, 2018-ban 90 ilyen eset volt), amivel más komoly májbetegségeket is meg lehet előzni.

Hétéves voltam, amikor hepatitises lettem, én a kórházban töltött hetek alatt betegtársaimtól tanultam meg javarészt írni-olvasni. A hosszúra nyúlt kimaradás miatt csak azért nem ismételtem osztályt, mert jó tanuló lévén „elcsalták” a hiányzásomat. Szigorú diétát kellett követnem, és kicsi lányként olyan önfegyelmet gyakoroltam, hogy még egy kolbászkarikát sem fogadtam el a szüleimtől, mert az orvos azt mondta, az számomra egy ideig tilos. Ma, amikor a koronavírus szedi az áldozatait, felnőttek tagadják meg a maszk viselését lázadásból, lustaságból, felelőtlenségből, miközben maszkkal, gumikesztyűvel, kézfertőtlenítővel, szappanos kézmosással nemcsak magunkat, hanem másokat is megóvhatunk egy súlyosra is fordulható betegségtől.