2024. április 26., péntek

Bajsa az első világháborúban

A Hősiesség és szolgálat – Topolya a nagy háborúban (1914–1918) című kötet ünnepélyes bemutatójára a nemzeti összetartozás napján, június 4-én a topolyai színházteremben került sor. A kötet szerzői a topolyaihoz hasonló formában az első világháború bajsai áldozatainak is emléket szeretnének állítani. Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnökségi tagja elmondta, hogy Kocsis Antallal, Pastyik Lászlóval és más történészekkel közösen úgy döntöttek, feldolgozzák az első világháború bajsai vonatkozásait, és könyvben állítanak emléket az áldozatoknak, az egykori katonáknak és az őket hazaváró falubelieknek is. A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatná a kiadvány megjelenését.

Kérik a lakosságot, hogy akinek bármiféle dokumentuma, fényképe, egyéb olyan tárgya van, amely az első világháborúból származik, azt mutassa meg Kocsis Antal helytörténésznek személyesen, vagy jelenthetik neki a 024/714-880-as telefonszámon, illetve elküldhetik a yt7mk@stcable.net villámpostacímre. A tárgyakat vissza fogják szolgáltatni. A könyvben szerepelnek majd azok a bajsaiak is, akik részt vettek az első világháborúban. A tervek szerint fényképeket, különféle dokumentumokat, levelezőlapokat, katonai kitüntetéseket, szuronyokat és egyéb ereklyéket is bemutatnának a könyvben.

Az első világháború pusztításai Bajsát ugyan elkerülték olyan formában, hogy ott nem voltak harcok. A falu lakosságának férfi tagjai azonban részt vettek az első világégés harcaiban, a most rendelkezésre álló adatok szerint mintegy négyszázan. Elsősorban az olasz fronton, az Osztrák–Magyar Monarchia zászlaja alatt teljesítettek szolgálatot. Sokan áldozatul is estek. A bevonulók mintegy negyede nem tért haza. A háború után a Monarchia felbomlásával a falu – akárcsak egész Vajdaság – az SZHSZ Királyság területéhez került. 1921-ben szerb telepesek is érkeztek a faluba.