2024. március 19., kedd

Vannak, akik másként látják Európát

Varga Judit igazságügyi miniszter az uniós csúcsról nyilatkozott

Magyarország megnyert egy csatát, de a „harc” folytatódik az uniós intézményekben – mondta Varga Judit a Kossuth rádióban az európai uniós csúcstalálkozó kapcsán. Kijelentette: a baloldali liberális erők nem akarják elfogadni, hogy vannak, akik mást gondolnak Európa keresztény gyökereiről, a bevándorlásról, a multikulturalizmusról, a családok szerepéről.

Varga Judit, magyar igazságügyi miniszter (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Varga Judit, magyar igazságügyi miniszter (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Noha most csatát vesztettek, mivel nem tudtak az állam- és kormányfők megállapodásába, az Unió költségvetésébe politikai nyomásgyakorlási eszközt, ideológiai fegyvert beépíteni, nem fogják feladni a küzdelmet – mondta.

A döntési folyamatot bonyolultnak és hosszadalmasnak nevezte, de a legfontosabb szerinte az, hogy az Európai Uniót egyelőre államok szövetsége alkotja, „nem egy nemzetek feletti szuperhatalomról beszélünk”, ezért az állam- és kormányfők megállapodása, az Európai Tanács konklúziói jelölik ki a politikai irányokat.

A július 21-ei megállapodás konkrét irányokat fogalmazott meg a hétéves költségvetési kerettel, illetve a Új Nemzedék EU elnevezésű mentőcsomaggal és kifizetési módjával kapcsolatban. Ennek részleteit kell jóváhagyniuk uniós intézményeknek.

Varga Judit hangsúlyozta: az Európai Parlament már a koronavírus-válság idején „sem a megoldás, hanem a probléma része volt” azzal, hogy például Magyarországot megtámadta a rendkívüli jogrenddel összefüggésben. Most is azt látni, hogy politikai elfogultság miatt szemellenző van rajtuk, nem látják, hogy nagy uniós országok nagy bajban vannak, hiszen pillanatok alatt felfuthat az államadósságuk a GDP 150-160 százalékára, és államcsőd fenyegeti nagy alapító országokat. Az Európai Parlamentnek történelmi felelőssége van abban, elfogadja-e azt a megállapodást, amely 27 tagállam kényes politikai és pénzügyi egyensúlyon alapuló konszenzusa.

Az igazságügyi miniszter jelentősnek nevezte, hogy az állam- és kormányfők megállapodásával – ami szerinte a lengyel és magyar szövetség sikere – sikerült politikamentessé tenni a többéves költségvetési keretről szóló megállapodást, és elvi jelleggel rögzítették, hogy fontos a jogállamiság. A tagállamok viszont egyértelműen úgy foglaltak állást, hogy a pénzügyi fegyelemre és a büdzsé érdekeire hivatkozva ne homályos, megfoghatatlan jogállami szankciókkal fenyegetőzzön az Európai Bizottság – mondta. Hozzátette: a bizottság elnökének is figyelembe kell vennie az állam- és kormányfők iránymutatását, hiszen az EU-ban a stratégiai politikai irányokat az alapszerződések szerint az állam- és kormányfők fektetik le. A bizottság pedig, az alapszerződések őreként, ezektől az irányoktól nem tekinthet el.