2024. április 26., péntek

Könyvben megírt valóság

Török Gabriella, az újvidéki Európa Kollégium lakója, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék első éves hallgatója, egy éve működteti az olvassteis nevű Instagram-oldalát. A könyveket bemutató oldal nagy népszerűségnek örvend, mivel több mint ezren követik a fiatal lány munkásságát. Gabriellával az oldalról beszélgettünk.

Milyen céllal hoztad létre az oldalt?
- Kezdetben nem volt konkrét célom. A névválasztásból arra lehet következtetni, hogy mindenáron rá akarom venni az embereket az olvasásra, de ez nem így van. Az oldalam azokhoz szól, akik szeretik a könyveket, vagy csak rövid idézeteket olvasgatnának. Jelenleg több mint ezer követőm van, a szám persze folyamatosan változik. Újabb emberek követnek Instagram-oldalamon, de olyanok is vannak, akik kikövetnek.

Milyen témájú könyveket olvasol és teszel fel a követőid számára?
- Az utóbbi időben a kortárs magyar irodalom érdekel a legjobban. Persze ugyanúgy tudok értékelni egy Stephen King-regényt, mint egy Móricz Zsigmond művet. Az évek során az olvasói ízlésem is változott, manapság már nem veszek a kezembe romantikus, ifjúsági, vagy krimi-, illetve fantasykönyveket, de ez nem azt jelenti, hogy elzárkózom ezektől a műfajoktól. Az, hogy mit osztok meg, nem függ az aktuális olvasmánytól. Próbálok több korosztály felé nyitni, így az is előfordul, hogy egy jó pár éve olvasott könyvet fotózok és töltök fel. Sok visszajelzést kaptam. Történt már olyasmi, hogy könyvkiadók, többek között az Európa Könyvkiadó, a Ciceró Könyvstúdió, a Gabó Kiadó újraposztolták a képeimet. A legkedvesebb üzenet, amelyet kaptam, egy gyermektől érkezett, aki azt írta, hogy a képek alá írt idézeteim tetszenek neki a legjobban, ugyanis ő ezáltal kapott kedvet az adott házi olvasmányának, William Golding: A Legyek Ura, elolvasásához. Volt rá példa, hogy maga az író, Szöllősi Mátyás írt rám és megköszönte, hogy népszerűsítem a könyvét.

Mire törekszel a képek elkészítésénél?
- A képeimnél az egyszerűségre törekszem. Általában egy hangulatot próbálok megteremteni, vagy egy motívumot kiragadni a regényből és ahhoz igazítani a fotót. A könyvek borítóját is figyelembe veszem amikor kattintgatok, mondhatni a fényképezést ötvözöm a könyvekkel, az olvasással.

Melyik a kedvenc könyved és miért?
- Egyetlenegy kedvenc könyvet kiválasztani egy könyvmolynak szinte lehetetlen. Ami legutóbb nagy hatással volt rám, az Robert Merle 1952-ben megjelent regénye, a Mesterségem a halál. Szerintem ez egy zseniális, de egyben brutális és szörnyű alkotás is. A másik könyv, amit megemlítenék az Grecsó Krisztián: Megyek utánad című regénye. Gyönyörűen használja a szavakat, egyedi írói stílusával csodálatos miliőt teremt.

Vannak jövőbeli terveid az oldallal kapcsolatban?
- Egyszerűen csak szeretném, ha megmaradna a lelkesedésem és változatlan intenzitással tölteném fel a képeket. Addig szeretném csinálni ezt amíg örömöm lelem benne.