2024. április 26., péntek

Pátyolgatás és dorgálás

Jelentős belgrádi támogatás a boszniai szerb entitásnak – A hármas elnökség horvát tagja szerint nem tökéletes a viszony a Belgrád–Banjaluka vonalon

Valóságos népünnepélyként élték meg a hírügynökségi jelentések szerint Aleksandar Vučić szerb államfő mai boszniai Szerb Köztársaságban, Banjalukán tett hivatalos látogatását. A Tanjug szerint a látogatási helyszínek körüli házak udvaraiban szerb zászlókat állítottak a polgárok, mindenütt népviseletbe öltöztetett gyerekek és fiatalok fogadták az elnököt. Vučić látogatásának a célja az volt, hogy Belgrád a támogatásáról biztosítsa a szerb entitást a koronavírussal folytatott harc idején s beruházási lehetőségeket is előrevetítsen. Vučić 2,7 millió euró értékű donációban részesítette a boszniai Szerb Köztársaságot, amiből 700 ezer eurót mentőkocsik beszerzésére szánnak, jut a pénzből egészségházak felújítására és felszerelésére, kulturális létesítmények modernizálására, vallási objektumok fenntartására is.

Látogatását a szerb államfő a banjalukai Egyetemi Klinikai Központ felkeresésével indította, ahol kijelentette, a szerb entitásnak nyújtott segítség nemcsak a támogatási szándék, hanem a felelősségérzet egyértelmű jele is. Szerbiának mindig mindenben a boszniai Szerb Köztársaság rendelkezésére kell állnia, emelte ki, majd emlékeztetett, hogy az elmúlt években összesen 59,2 millió eurót fektetett be Belgrád ott. A kihívásokkal teli időkben is ezt teszi, mint mondta, az éjszaka folyamán tízezer koronavírustesztet is adományozott Belgrád. Kijelentette, hogy Szerbia a daytoni szerződés tiszteletben tartásának az egyik garanciája, ez azonban azt is jelenti, hogy a szerb entitás létezését is szavatolja.

SZARAJEVÓNAK KÜLDÖTT ÜZENET

Az államfő a későbbiekben ellátogatott a Petrićevac multifunkcionális központba is, ahol óvoda, egészségház, helyi közösség is épül szerbiai pénzből, erre a célra 800 ezer eurót fordít az állam. Az épülőfélben lévő szerb–orosz kulturális központ munkálatait is megtekintette vendégfogadóival, Milorad Dodikkal, a hármas elnökség szerb tagjával és Željka Cvijanovićtyal, az entitás elnökével. Vučićtyal tartott a hivatalos látogatáson Zlatibor Lončar egészségügyi, Aleksandar Vulin védelmi és Zorana Mihajlović közlekedési és infrastrukturális miniszter is.

Banjalukai látogatását a szerb elnök arra is kihasználta azonban, hogy Szarajevónak üzenjen. Mint mondta, Belgrád minél jobb kapcsolatok kialakítására törekszik a másik entitással is, nem menekül az együttműködés elől, az a cél, hogy sok közös siker és eredmény szülessen, mutatott rá.

REPÜLŐTÉR EGY „SZÉP SZERB VÁROSBAN”

Visszatérve a Szerb Köztársasággal folytatott együttműködésre, infrastrukturális projektumok iránt is érdeklődött az államfő. Mint mondta, országunk készen áll arra, hogy Trebinjében repülőteret építsen egy koncessziós szerződés keretében, amely egyszerű beruházásnak számítana anyagi haszon nélkül. Trebinjét az egyik legszebb „szerb városnak” nevezte, s azt mondta, éppen ebből a tényből kifolyólag, arra is érdemes, hogy repülőtere legyen, melyet Szerbia meg is valósíthat, a projektum kidolgozása azonnal el is indulhat. A boszniai sajtó a Trebinje kapcsán használt jelzős szerkezetet azonnal idézte híradásaiban.

KÉT SZERB ÁLLAM VAN

A vendéglátók politikai üzeneteket fogalmaztak meg. Dodik nyilatkozataiban arról beszélt, hogy ma két szerb állam létezik a Balkánon, akár tetszik valakinek, akár nem. Szerinte Szerbia mellett a boszniai szerb entitás is államisággal rendelkezik. Arról is beszámolt, hogy szerinte egyforma bánásmódban kell a nemzetközi közösségnek létesítenie Koszovót és a boszniai Szerb Köztársaságot, ami jár az egyiknek, az megilleti a másikat is.

NEM MIND ARANY, AMI FÉNYLIK…

A boszniai sajtó és a politikai élet képviselői is figyelemmel kísérték a szerb–szerb találkozót. A megjelent vélemények között olyan is akadt, mely szerint korántsem rózsás a helyzet Belgrád–Banjaluka vonalon, még ha a külvilág számára ilyen képet is közvetítenek. Željko Komšić, a boszniai hármas elnökség horvát tagja szerint Vučić azért is jött a szerb entitásba, hogy jobb belátásra bírja Dodikot, aki az utóbbi időben hangoskodásával és meggondolatlan kijelentéseivel próbálja terelni a figyelmet a gondokról. A gondok pedig az oroszbarát kapcsolatok miatt alakultak ki, Dodik közvetetten támogatójává vált az oroszok által is segített belgrádi szélsőjobboldali tüntetéseknek és rendbontásoknak, ami miatt Vučić neheztel rá, értékelte nyilatkozatában Komšić. A szerb elnök látogatása nem más, mint tűzoltás, húzta alá.