2024. április 26., péntek

Sokasodnak a hibridek

Szerbiában is növekszik az érdeklődés a környezetbarát gépjárművek iránt

Egyre több hibrid és elektromos autóval találkozhatunk a szerbiai utakon. A rendelkezésre álló adatok szerint jelenleg 102 villanymotorú személyautó és 1416 hibrid gépkocsi van bejegyezve Szerbia területén.

A környezetkímélőbb autók népszerűsödése tavaly kezdődött az országban, az idén pedig már 50 százalékkal megemelkedett eladásuk. Az ország területén közlekedő hibrid gépkocsik közül 564-et 2020 első felében jegyeztek be, a tisztán elektromos autónál ez a szám azért jelentősen alulmarad, mert mindössze 16-ot regisztráltak ugyanebben az időszakban.

A használt gépkocsi eladásával foglalkozó polovniautomobili.com internetes felületen is egyre több környezetbarát járművet kínálnak megvételre – még akkor is, ha az ilyen jellegű hirdetések száma továbbra is szerény, egyre növekszik a számuk.

2019 elején mindössze 50 felé járt a használt eladásra szánt hibrid és elektromos autók száma ezen az oldalon, új gépjárműből csupán egy volt. Tavaly októbertől felfelé ível a kínálat. Az idén júniusban az érdeklődők már 139 használt és 15 új hibrid gépkocsi közül választhattak, a kínálat és az érdeklődés pedig egyre növekszik.

Aki villanymotorral meghajtott gépjárművet szeretne vásárolni, annak jól a zsebébe kell nyúlnia. A választék egyelőre nem túl bőséges, a kínálatban leginkább BMW kocsikkal találkozhatunk, amelyek ára 20 és 46 ezer euró között mozog. A Golf gépkocsit kedvelők néha ráakadhatnak kedvenc gépjárművük környezettudatos típusára, és ugyanez elmondható a FIAT 500 villanymotoros változatáról is.

A hibrid járművek esetében valamivel kedvezőbb a helyzet, és a választék is terjedelmesebb. A több erőforrást felhasználó autók ára 17 ezer eurótól indul, de régebbi típust akár 4000 euróért is vehetünk. Az utóbbi időben, még az a gépkocsimárka is feltűnt a népszerű használtautó-piacon, amely körül a legnagyobb port verte a média, a kifejezetten elektromos meghajtású autók gyártását népszerűsítő amerikai Tesla cég. A szerbiai piacon természetesen az igen borsos 40 ezer eurótól indul ezeknek a gépkocsiknak az ára és 100 ezer euró fölött áll meg. A vételár persze függ a gyártás évétől és a típustól is. A legfrissebb Tesla gyártmányokhoz még mindig nem lehet hozzájutni a hazai piacon, de amennyiben az érdeklődés továbbra sem lankad, erre valószínűleg nem kell sokat várnunk.

A hibirid autók gyártása a napokban a kecskeméti Mercedes autógyárban is elkezdődött. Az új típusok energiafogyasztása rendkívül kedvező: a CLA 250 e Coupé kombinált üzemanyag-fogyasztása 1,5-1,4 liter, kombinált villamosenergia-fogyasztása pedig 15,0-15,1 kilowattóra 100 kilométeren, kombinált szén-dioxid-kibocsátása pedig 31–35 gramm kilométerenként.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a kizárólag Kecskeméten gyártott hibrid Mercedes-Benz CLA bemutatásakor kedden elmondta: „Kiemelten fontos, hogy minél több olyan értékteremtő vállalkozás működjön az országban, amely nemzeti érdeket szolgál, magas színvonalú tudást hasznosít és high-tech gyártókapacitásokat hoz létre, gondol a fenntarthatóságra és óvja a környezetet. A kecskeméti autógyár egyike az olyan stratégiai fontosságú beruházásoknak Magyarországon, amelyre ez jellemző” – szögezte le.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a kecskeméti gyárnak az elmúlt nyolc évben autónként 40 százalékkal sikerült csökkenteni az energiafelhasználást, a vízfelhasználást 30 százalékkal, a hulladék-újrahasznosítást pedig szinte 100 százalékra emelte. (MTI)