2024. április 26., péntek

Vezet út a botránytól a kormányig?

Egyes politikai elemzők szerint Čedomir Jovanović politikailag semlegesítette magát

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt (LDP) legutóbbi botrányával a politikai elemzők szerint becsukta maga előtt a kapukat a politikai életben. Bár Aleksandar Vučić államfő, korábbi közlése szerint, a kormányban olyan politikusok szakértelmére is számít majd, akik a legutóbbi választásokon nem lépték át a választási küszöböt, így megkezdődtek a találgatások, hogy kire gondolhatott. Politikai analitikusok szerint Jovanović már biztosan nem lehet köztük.

Čedomir Jovanović nem sokkal az után, hogy koronavírus-fertőzéssel kezelték, majd kiengedték a kórházból és két hétre önizolációba kellett volna vonulnia, teniszütővel támadt korábbi üzleti partnerére, akivel az újbelgrádi Fizio centar magánklinika kapcsán vállaltak közös üzleti kötelezettségeket. Egy napra rá a sértett ügyvédjére is rátámadott. Ennek indítéka kapcsán a médiában több hír(esztelés) kelt szárnyra, adósságot, tulajdonváltást, megvesztegetést, szerelmi viszonyokat emlegettek, Jovanović viszont azt állította, csak a feleségét védte, akit a sértett, illetve ügyvédje is inzultált. Tettét nem tagadta, mint mondta, meg is bánta, de védelmi ösztöne erősebb volt.

Đorđe Vukadinović, a Nove sprske političke reči szerkesztője a Danasnak nyilatkozva kiemelte, a botrány akkora port kavart, hogy nyilván nem Jovanović lesz az, aki a végrehajtó hatalom munkájában részt vehet. Lehet, nem örökre, de egy időre becsukta maga előtt a kapukat.

Dragomir Anđelković elemző szerint esélye sem lett volna, hogy meghívást kapjon a kormányba, hiszen ilyen gyenge választási eredmény fényében ez szinte elképzelhetetlen.

Cvijetin Milivojević politológus arra hívta fel a figyelmet, hogy normális országban az a párt, amely a választásokon a szavazatok 0,3 százalékát gyűjti be, semmilyen politikai esélyt nem kaphat. Vučić azonban három évvel ezelőtt is Ana Brnabićot nevezte ki kormányfőnek, aki akkor nem volt az SZHP tagja. Arra hivatkozott, hogy Brnabić kiváló szakember, ezért kell neki betöltenie ezt a tisztséget. Milivojević kiemelte, ezzel akkor Vučić becsapta a választókat, és ha ezt még egyszer megteszi, jogosan felmerül a kérdés, minek vannak a választások, mi értelme a bojkottnak, vagy a konstruktív ellenzéknek, ha a kormány munkájába olyan embereket vonnak be, akik meg sem közelítették a választási küszöböt.