2024. április 26., péntek

Kezdődik az óbecsei geotermikus kút felszerelése

A héten megkezdődnek az Óbecse község tulajdonában lévő, a zsilip szomszédságában fekvő geotermikus kút felszerelésének a munkálatai, ezek eredményeként szét lehet majd választani a kútból feltörő gázt és vizet. A degazátor kialakításával a metángázból elektromos energiát terveznek előállítani, a víz hűtésével nyert energiát pedig távfűtésre fogják felhasználni – jelentette ki Dragan Tošić polgármester, aki szerint ha a földgáz helyett a furatból nyert meleg víz lesz a Toplana Közvállalat fő energiaforrása, a távfűtés is olcsóbb lesz a felhasználóknak. Mivel több közvállalat és – intézmény is távfűtést használ, az új energiahordozónak köszönhetően nemcsak a családi kasszákban, de a községi költségvetésben is több pénz maradna.

A héten megkezdődnek a munkálatok (Fehér Rózsa felvétele)

A héten megkezdődnek a munkálatok (Fehér Rózsa felvétele)

A degazátorral nyert gázt áramfejlesztésre szeretné hasznosítani az önkormányzat, de a villamosenergia-termelést a köz- és magánszféra partnerségével vagy koncesszióval tervezik megoldani. A polgármester szerint már erre a beruházásra is vannak érdeklődők, és remélhetőleg a furat felszerelési munkálatainak a befejezése után a gyógyfürdő- és szállodaberuházási projektum is ismét napirendre kerülhet.

2015-ben négy másik szerbiai község – Jošaniška banja, Priboj, Magyarkanizsa és Verbász – mellett Óbecse is szerepelt abban a kísérleti projektben, amely a geotermikus energia kihasználási lehetőségeit elemezte. A szakértők akkor arra a megállapításra jutottak, hogy egy ilyen projektum feltételeinek egyedül Óbecse felel meg. Dejan Vuković, az óbecsei Toplana Közvállalat igazgatója akkor elmondta: a GTN izlandi–német vállalat 207 ezer euró értékű tanulmányát, amely szerint hosszú távon (legalább negyven éven át) lehet majd használni a geotermikus energiát, a német KfW bank is támogatta.

A mostani beruházásra megközelítőleg 40 millió dinárt áldoz az önkormányzat. 2011-ben a kútfúrás a Nagyberuházási Alap ugyancsak 40 millió dináros támogatásával valósult meg.