2024. április 26., péntek

Kihelyezik a hulladékfeldolgozót?

A nagybecskereki polgárok napok óta tiltakoznak a bűz miatt

A hétvégén csaknem száz jármű szirénázott a nagybecskereki Prekon állati tetemeket feldolgozó üzem kapuja előtt, a polgárok ezzel fejezték ki újból elégedetlenségüket az üzemből áradó bűz miatt. A polgárok bejelentették, a tiltakozást mindaddig folytatják, amíg az illetékesek nem oldják meg a problémát. Ezzel kapcsolatban tegnap közleményt adott ki a vállalat.

Politikai kampány vagy csak bűzlik? (Kecskés István felvétele)

Politikai kampány vagy csak bűzlik? (Kecskés István felvétele)

A Slavko Popović igazgató kézjegyével ellátott reagálásban azt hangsúlyozzák, hogy ők az érvényben levő törvényes szabályokkal összhangban dolgoznak, betartva a tevékenységgel kapcsolatos elveket. Szerintük valójában politikai indíttatású kampány kezdődött el ellenük. Ugyanakkor készek arra, hogy a helyi önkormányzat, a tartományi kormány és a mezőgazdasági minisztérium közreműködésével a városon kívülre helyezzék át az üzemet. Három lehetséges helyszínt említettek, de konkrétan egyet sem neveztek meg. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy ennek megvalósítása céljából együttműködési szerződést kötnek az inđijai Energo-zelena társasággal.

A közleményükben azt hangoztatják, hogy az üzemükben nem az elhullott állatok tetemeit semmisítik meg, hanem a vágóhidakról származó állati hulladékot dolgoznak fel, amiből állati eredetű proteint, olvasztott zsírt, laboratóriumi reagensekhez használatos adalékot, valamint a gyógyszeriparban és a kozmetikai cikkek gyártásához használatos anyagokat készítenek.

Mint mondják, azon dolgoznak, hogy magasabb szintre emeljék a termelésüket, és igyekeznek maximálisan visszafogni a káros szagok kibocsátását. Közben arra figyelmeztetnek, hogy a tevékenység, amit ők végeznek, csak egy szeme annak a termelési láncnak, amely a termőföldön kezdődik és az élelmiszer- és feldolgozóiparban folytatódik. Szerintük az üzemük felszámolásával nagy kárt szenvedne a Szerbia húsiparában dolgozó mintegy ezer bejegyzett vágóhíd, mivel a becskereki üzemen kívül csak Topolyán, Ćupriján valamint Inđiján működnek ilyen feldolgozók.

A napok óta tiltakozó polgárok szerint viszont szó sincs politikai kampányról. Ők a kezdetektől azt hangoztatják, hogy csak tiszta levegőt és egészséges életfeltételeket követelnek gyerekeik és jómaguk számára.

Nyáron kibírhatatlan bűz terjeng a környéken (Kecskés István felvétele)

Nyáron kibírhatatlan bűz terjeng a környéken (Kecskés István felvétele)

A nagybecskereki Gazdasági Bíróság korábban három évre betiltotta a Prekon működését. Egyúttal gazdasági vétség miatt hárommillió dináros pénzbüntetésre ítélték az üzemet, három felelős személyt is pénzbüntetéssel sújtottak. A másfél éve kimondott ítélet végrehajtása azonban egy feltételhez volt kötve: csak az esetben lépett (volna) életbe, hogyha a vállalat meghatározott határidőben nem szereli fel a szűrőberendezést és nem szünteti meg a kellemetlen szagok kibocsátását. A szűrőket felszerelték, de a környéken élők szerint ez semmit sem változtatott a helyzeten. Az ítéletet közben megerősítették másodfokon is, de az üzem a fellebbviteli bírósághoz fordult. A belgrádi Gazdasági Bíróság fellebbviteli tanácsa pedig megsemmisítette és újratárgyalásra visszaküldte a nagybecskereki Gazdasági Bíróság ítéletét.

A bírósági eljárás és az ítélet nem állította le a munkát az üzemben. Ennek hatását az üzem környékén élők különösen ezekben a nyári napokban érzik. A környéken kibírhatatlan bűz terjeng és ilyenkor a fél városban becsukják az ablakokat.

A hulladékfeldolgozó 1984-ben épült, a később bezárt BEK húsfeldolgozó üzem szükségleteire. Jelenleg a Matijević társaság tulajdonában van. Egyes szakértői vélemények szerint elavult technológiáról van szó, helyette új technológiai módszeren alapuló üzemet kellene építeni.