2024. április 26., péntek

Ivković az Eb végéig marad

A jövő szeptemberről 2022-re halasztott Európa-bajnokság végéig Stojan Ivković marad a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya, miután a szövetség (MKOSZ) megállapodott a szakemberrel, akinek így meghosszabbították a július végén lejáró szerződését. Az MKOSZ honlapja emlékeztetett: a válogatottal kiválóan szereplő Ivković klubedzői szerepvállalása miatt – a Kaposvár kispadjára ült le – a szövetség felbontotta a kapitány szerződését.

Az MKOSZ elnöksége még május végén hatalmazta fel Szalay Ferenc elnököt és Bodnár Péter főtitkárt arra, hogy miután Ivković megszüntette az összeférhetetlenséget – távozott a rövid ideig betöltött klubposztról –, kezdjék meg a tárgyalásokat a folytatásról. Bodnár kiemelte: az elnökség teljes mértékben elégedett volt a szövetségi kapitány munkájával, akit az eredményei minősítenek. A válogatott jelenleg is vezeti Eb-selejtezős csoportját, minden a folytatás mellett szólt. Egy nagyon fontos kitétel szerepel mind a férfi, mind a női szövetségi kapitány szerződésében, nevezetesen, hogy a saját szakágukban nem vállalhatnak élvonalbeli edzői feladatokat” – mondta a főtitkár. Hozzátette: gyorsan megállapodtak Ivkovićtyal, nem volt vitás kérdés, így minden adott ahhoz, hogy folytatódjon a sikerszéria.

Ivković kiemelte: nagyon boldog, hogy lezárhatták a kérdést, és most már csak a munkára kell koncentrálniuk. „Úgy gondolom, hogy ennek az esetnek mindenki számára volt tanulsága, amivel okosabbak, bölcsebbek lettünk” – közölte. Az 54 éves szakember hamarosan a válogatottal is találkozik, ugyanis a keret augusztus elején kéthetes edzőtáborba vonul. A szakember megjegyezte, nagyon jólesett neki a játékosok támogatása, az elmúlt nyolc évben a második családjaként tekintett rájuk, és meglátása szerint ez viszont is igaz.

Ivković 2013 februárjában váltotta Rátgéber Lászlót a szakvezetői poszton. Irányításával a válogatott 2017-ben – 1999 után először – kijutott az isztambuli Eb-re, amelyet a 15. helyen zárt.

NBA

Lezártnak tekintik az MVP-küzdelmet

Hiába folytatódnak a küzdelmek az NBA alapszakaszában, a játékosok a különdíjakért már nem küzdhetnek, azokat a liga lezártnak tekinti. Az NBA arról tájékoztatta a klubokat, hogy miután a liga 30 csapata közül a rendhagyó bajnoki befejezés során csak 22 érintett, így sérül az esélyegyenlőség. Ennek értelmében a liga legjobbjának (MVP) járó elismerés mellett az Év Újonca és az Év Védekező Játékosa címeket is a szezon márciusi félbeszakítása előtt nyújtott teljesítménnyel lehet kiérdemelni, valamint lehet bekerülni az év csapatába. Ezek kihirdetésére sor kerül még a bajnokság újraindítása, július 30. előtt. Az MVP címre a legesélyesebb a Milwaukee Bucks sztárja, Giannis Antetokunmpo, aki az előző idényben is a legjobbnak bizonyult. Akkor meccsenként 27,7 pont és 12,5 pont volt az átlaga, amelyet ezúttal 29,6 pontra és 13,7 lepattanóra tornázott fel. Az év újonca Ja Morant (Memphis Grizzlies) lehet, hiába volt rendkívül meggyőző Zion Williamson (New Orleans Pelicans) belépője, a legutóbbi draft első választottja mindössze 19 találkozón játszott.