2024. április 26., péntek
EU-CSÚCS

Megállapodtak az uniós költségvetésről

Maratoni tárgyalássorozatot követően megállapodtak az uniós állam- és kormányfők az EU költségvetéséről és a helyreállítási alapról.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az egyezségben nem szerepel a "jogállamiság" kitétel, ami Orbán Viktor magyar miniszterelnök legfőbb kérése volt. Mark Rutte holland kormányfő azt szerette volna elérni, hogy bármely ország kérésére felfüggeszthessék a források kifizetését, az elfogadott szövegben végül ez nem így szerepel. Csak kivételes esetekben, ha a források elköltése eltér az eredeti céloktól, akkor kérhetik a Tanács elnökét, hogy a történteket vigye az uniós testület elé, és ott vitassák azt meg.

Az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetése 1074 milliárd euró, melyet egy 750 milliárd eurós helyreállítási alappal egészítenek ki. Ebből 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás lesz (eredetileg 500 lett volna), a maradék összeget kölcsönként vehetik fel a tagállamok.

A fukar államokként emlegett négyes, vagyis Ausztria, Hollandia, Dánia és Svédország kisebb és takarékosabb költségvetést akart, egyúttal azt, hogy a déli államok jelentős reformokat vállaljanak az uniós támogatásért cserébe. Álláspontjukat a holland kormányfő, Mark Rutte kőkeményen képviselte, vasárnap éjjel holtpontra is jutottak a tárgyalások, de Charles Michel hétfő esti javaslatában már látszott, hogy Rutte küzdelme nem eredménytelen.