2024. április 26., péntek

Maradtak szabad helyek

Iratkozás utáni középiskolai helyzetkép Topolyán

A diáklétszám csökkenését, illetve az utóbbi évek társadalmi mozgásait figyelembe véve közepesen sikerült az iratkozási időszak a topolyai középiskolákban. A tanintézmények kérvénnyel fordultak a tartományi illetékes szervhez, illetve a zombori székhelyű iskolaigazgatósághoz a kis létszámú tagozatok beindításának érdekében, és az elmúlt évek gyakorlatához hasonló pozitív válaszban reménykednek.

Sajnálatos, hogy a kívánságlista alapján történt rangsorolás után a tanulók egy része nem élt a beiratkozási lehetőséggel. Nem hivatalosan megtudtuk, hogy ők magyarországi tanintézményekben kívánnak továbbtanulni, Bácsalmáson és Szegeden. Így történt ez a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola esetében is. Veselin Martinović iskolaigazgató elmondta, hogy miután magyar nyelven engedélyt kaptak az idegenforgalmi szak beindítására, a szülők, illetve az ügy mellé állt pártfogók kiharcolták, hogy szerb tannyelven is beindulhasson a szak.

– Az újonnan meghirdetett idegenforgalmi-szállodai technikusi irányzat magyar tannyelvű osztályába a 30 tanuló számára meghirdetett helyre 16 diák iratkozott be, az általános gimnáziumi szakra 26 diák felvételének örülhettünk, de csak rövid időre, mivel 7 bácskossuthfalvi és kishegyesi nyolcadikos úgy döntött, hogy nem él a jogával. Természetesen nekik még van lehetőségük a nyár folyamán meggondolni magukat. A szerb tannyelvű általános gimnáziumi osztályba 18 tanuló, illetve a szállodai technikus irányzatra 16 diák nyert felvételt – nyilatkozta Martinović.

A Mezőgazdasági Iskolában Tóth Tibor igazgató elmondta, hogy rendkívül sűrű időszak közepén vannak, hiszen az iratkozási hajrá után minden erejüket latba vetik, hogy időben meg tudja kezdeni a működését az iskola szomszédságában elkészült középiskolai kollégium.

– A hároméves magyar tannyelvű szak teljes mértékben megtelt, így teljes létszámmal kezdheti a következő tanévet a 15 leendő mezőgépkezelőből és -szerelőből álló osztály a 15 péktanonccal kiegészülve. Szerb tannyelven a mezőgépkezelő és -szerelő, valamint az élelmiszeripari operátor szakon még maradt néhány betöltetlen hely. A 30 tanuló számára meghirdetett négyéves szakokon is maradtak betöltetlen helyek. Két tanuló jelentkezhet a magyar tannyelvű állategészségügyi technikusi szakra, négy szabad hely maradt a mezőgazdasági technikusi szakon, az élelmiszeripari technikusi irányzaton pedig 12. A szerb tannyelvű osztályokban a mezőgazdasági technikusi szakon 13 szabad hely betöltetlen, az állategészségügyi technikusi szakon pedig 15 diák iratkozhat még be – tette hozzá Tóth, aki elárulta azt is, hogy a mezőgépkezelő és -szerelő szak népszerűségének a titka, hogy a diákok tanulását ösztönzik a környékbeli mezőgazdasági vállalatok, és a tanulmányok befejezése után munkaajánlatot is kapnak a fiatalok.

Folyamatban van a középiskolai diákotthon beindításához szükséges adminisztrációs ügyintézés.

– Egyrészt sürget bennünket az idő, hiszen csupán néhány hetünk maradt szeptember elsejéig, ugyanakkor teljes a bizonytalanság még a tanévkezdés menetét illetően. Amennyiben meghirdethetjük a felvételt, arról időben értesítjük a médiumokon keresztül a szülőket és a gyerekeket – hangsúlyozta Tóth.

A gyermeklétszám drasztikus csökkenését leginkább a Sinkovics József Műszaki Középiskola érezte meg, Lengyel Emese igazgatónő abban bízik, hogy a szokásos tanév eleji diákmozgásnak köszönhetően valamivel bővíteni tudják majd az elsőseik létszámát.

– A szerb nyelvű számítógép-elektrotechnikusi szakra 20 gyermek nyert felvételt, további 10 hely várja még a diákokat. Ugyanezen szak magyar tannyelven 30 diák számára meghirdetett tagozatára 18 diák iratkozott be, a magyar tannyelvű négyéves gépjárműtechnikusi szakra pedig csupán 11 diák. A geodézia és az építkezés szakon a szobafestők, csempézők, illetve kályhakészítők számára meghirdetett kombinált tagozaton 7, és további 12 tanuló nyerhet még felvételt – ismertette az igazgatónő.