2024. április 26., péntek

A magyarok népi építészete Közép-Bánátban

Az óbecsei Városi Múzeumban tárlat mutatja be épített örökségünket

A magyarok népi építészete Közép-Bánátban címmel nyílt kiállítás az óbecsei Városi Múzeumban. Branislav Milić, a nagybecskereki Műemlékvédelmi Intézet néprajzkutatója, aki korábban az óbecsei Városi Múzeum munkatársaként is dolgozott, az építészeti sajátosságok mellett a bánsági magyar falvak történetével és településszerkezetével is megismerteti a látogatókat.

A kiállításon fotók és makettek szerepelnek (Fehér Rózsa felvétele)

A kiállításon fotók és makettek szerepelnek (Fehér Rózsa felvétele)

A szerző hasonló módon a magyarok mellett bemutatta már a németek, valamint a románok kultúráját is – ahogy akkor, úgy most is a népi építészeten próbálja tetten érni a hasonlóságokat, az eltéréseket és a kölcsönhatásokat a magyarok és más Vajdaságban élő népek között. Bár a műemlékvédelmi szakemberek hosszú évek óta figyelmeztetnek a népi építészet pusztulására, az épített örökség megmentése és megőrzése érdekében még nem születtek konkrét megoldási javaslatok – derül ki a szerző tanulmánykötetéből.

Az óbecsei kiállításon a közép-bánsági régi magyar házak fotói és leírásai mellett a bácskai településeken is jól ismert napsugaras deszkaoromzatokat, a bejárati faajtókat, a tornácos házakat nagybecskereki középiskolások által készített makettek is szemléltetik. A járványhelyzet miatt szigorodtak a látogatás feltételei az intézményben, ahol egyszerre csak öt látogatót tudnak fogadni, akiknek kötelező a maszk viselése. A magyarok népi építészete Közép-Bánátban című kiállítás munkanapokon 8 és 19 óra között tekinthető meg augusztus végéig az óbecsei Városi Múzeumban.

Nyitókép: A kiállításon fotók és makettek szerepelnek (Fehér Rózsa felvétele)