2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

Serena Lexingtonban

TENISZ

A 23-szoros GS-bajnok Serena Williams bejelentette, indul az augusztus 10-ére kiírt lexingtoni női tornán. A szervezők a teljes listát még nem tették közzé, annyit lehet tudni még, hogy ott lesz Sloane Stephens is. Serena a legutóbbi meccsét az Australian Openen játszotta, amikor a 3. fordulóban váratlan vereséget szenvedett a kínai Vang Csiangtól.

WHITE SULPHUR SPRINGS. – Az amerikai bemutatón, férfiak: Johnson–Querrey 5:4, Krueger–Paul 5:4, Sock–Sandgren 5:4. Nők: Brady–Puig 5:3, Pera–McNally 5:2.

BELGRÁD. – A kelet-európai tornán: Šabanov–Butulija 6:1, 6:2, Šetkić–Čačić 7:6, 7:6, Lazarov–Tadić 6:3, 6:0.

KERÉKPÁROZÁS

A CCC is jön Magyarországra

Újabb rangos csapatokkal bővült az augusztus 29-én induló Tour de Hongrie rajtlistája, három olyan sor adta be jelentkezését, amely egyaránt elősegíti a szervezők szintlépéshez fűzött reményeit. Az új nevezők között egyértelműen a riói olimpiai bajnok Greg van Avermaettal fémjelzett CCC a legnagyobb fajsúlyú, a lengyel bejegyzésű csapatban teker továbbá a magyar Valter Attila is, aki jó eséllyel ott lesz a magyar körversenyen. A CCC az ötödik World Team az idei Tour de Hongrie mezőnyében. A héten korábban a prokontinentális belga Bingoal–Wallonie Bruxelles és a norvég Uno–X jelentkezett az idei Tour de Hongrie-ra.

A szervezők célja, hogy a viadal az idei 2.1-es besorolásból eggyel magasabb kategóriába, a ProSeriesbe lépjen. Ennek feltétele, hogy a 20 indulóból 14 csapat a két legmagasabb szint (World Team, Pro Team) valamelyikéről érkezzen. A fent említett új indulók egyaránt kielégítik ezt a feltételt, amivel 11-re nőtt az ilyen kaliberű csapatok száma.

NBA

Golf, horgászás és bowling a „buborékban”

Az amerikai sajtóban „buboréknak” elkeresztelt orlandói bázison zavartalanul zajlik az együttesek felkészülése, a játékosok és stábtagok pedig a szabadidejükben is el tudják foglalni magukat: a szórakoztatóipari központban jobbára golfozással, horgászással, hajózással, bowlingozással, illetve sétával ütik el az időt. A területen rengeteg a maszkos-köpenyes orvos, akik folyamatosan tesztelik a játékosokat, stábtagokat, ennek ellenére a gárdák igyekeznek jó hangulatúvá varázsolni az elszigeteltségben töltött napokat Ami az étkezéseket illeti, a beköltözés után nem mindenki volt megelégedve az ételek minőségével, ám azóta sokat javult a helyzet. Mindegyik csapatnak van saját étkezője, a menüsort a gárdák szakmai stábjával együttműködésben dietetikusok állítják össze. „Ha azt kérdezik, ötcsillagos étteremhez hasonló-e a kiszolgálás, a válasz: nem. Ha azonban az a kérdés, jó és élvezhető ételeket kapunk-e, a válasz: igen” – mondta Alvin Gentry, a New Orleans Pelicans vezetőedzője, aki kiemelte, biológiailag lebomló tányérokból, egyszer használatos evőeszközökkel étkeznek, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt.

SAKK – ZENTA

Csökkent az éllovas előnye

A zentai sakkfesztivál 7. fordulójában Miša Pap és Mihajlo Stojanović nagymesterek rangadója döntetlen eredménnyel zárult, és Pap megőrizte vezető helyét, előnye azonban fél pontra csökkent. A második helyre Slaven Paštar lépett elő, miután kontumált győzelmet aratott a verseny első számú kiemeltje, a holland Ernst Sipke nagymester felett, aki kilépett a versenyből a legvégén. Folytatta jó sorozatát a zentai Simonyi Zoltán FIDE-mester, újabb győzelmének köszönhetően felzárkózott az élvonalba.

A 7. forduló fontosabb eredményei: Pap–Stojanović remi, Ernst–Paštar 0:1 (k. n.), Damjanović–Nestorović D. 0:1, Tirelli–Ivanović remi, Kisić–Balla 0:1, Pajčin–Simonyi 0:1, Juhász–Kostić 0:1, Dimitrijević–Molnár remi, Farkas S.–Albers 1:0, Ljepić–Csízik remi, Muškinja–Vranić 0:1, Nestorović I.–Olajos 1:0. A pillanatnyi élcsoport: Pap 6, Paštar és Nestorović D. 5,5, Stojanović 5, Balla, Ernst, Kostić, Ivanović és Simonyi 4,5 pont stb.

A B csoportban a topolyai Pajzer István ismét győzött, és már egy pont az előnye a szenttamási Sava Manojlović előtt. A 7. forduló utáni élcsoport: Pajzer 6, Manojlović 5, Stošić és Leskovac 4,5 pont stb.