2024. május 5., vasárnap

Vizsgálják az autista fiú bántalmazásának esetét

Erőszakos magatartás bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést a Belügyminisztérium belső ellenőrzésének osztálya a rendőr ellen, aki a feltevések szerint a tüntetések idején bántalmazott egy autista fiatalembert.

S. D.-t azzal vádolják, hogy július 8-án este, az újvidéki Modena utcában, a tüntetések ideje alatt arra haladó Đ. S.- t lelökte biciklijéről és ütlegelte, majd megrugdosta.

Az eset felderítésének reményében az egyik autizmussal élő személyeket támogató szervezet levélben fordult Vladimir Rebićhez, a rendőrség igazgatójához.

Az említett bántalmazásról felvétel is készült, a képsorok bejárták a közösségi hálót és igen felzaklatták a közvéleményt.

Újvidéken csütörtökön tüntetést is szerveztek a polgárok, s követelték, hogy derítsenek fényt a rendőri túlkapásokra.

Az ügy kapcsán pénteken reagált a Dr. Rudolphe Archibald Reiss Rendőrszakszervezet is, megkísérelve lecsillapítani a kedélyeket. Arra szólította fel a polgárokat, hogy ne üljenek fel az interneten terjedő manipulációknak, ne engedjék meg, hogy egyesek önös politikai érdekeik megvalósítására használják a lakosságot.

Mint ismeretes, a koronavírus-járvány okozta helyezettel kapcsolatos megszigorítások korábbi bejelentését követően országszerte tüntetések kezdődtek, melyeken a békés tüntetők mellett huligánok csoportjai is megjelentek, rendőrökre, Belgrádban a parlament, Újvidéken a városháza épületére támadtak. A rohamrendőröknek nap mint nap be kellett avatkozniuk.

Az események idején olyan képsorok is készültek, melyek a hatóság túlzott reakciójára utalnak. Az autizmussal élő 19 éves fiatalember bántalmazásáról is felvétel készült.