2024. március 19., kedd

Tanteremben vagy online?

Az oktatásügyi minisztérium több modellt is kidolgozott szeptemberre – Nemzetközi érettségi három gimnáziumban

A következő tanévtől Szerbiában is bevezetik a nemzetközi érettségit (IB-programot). Mindez három gimnáziumra vonatkozik, ezek a belgrádi Tizedik Gimnázium, az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium és a niši Svetozar Marković Gimnázium. Ebben a programban nem az ötös lesz a legnagyobb osztályzat, hanem a hetes – fejtette ki Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter a Prva Televízió reggeli műsorában.

Az IB-program 1970 óta létezik, és a legminőségibb felsőoktatás előtti oktatási programnak tartják. Az osztályzatok 1-től 7-ig terjednek. A programban hat vizsga, hat tantárgycsoport van, amelyeket a diákok választhatnak ki, tehát ők döntik el, hogy a tanulmányaik alatt melyik területre specializálódnak.

Az oktatási minisztérium igyekszik felkészülni arra, hogy bárhogyan is alakul a járványhelyzet, minél zökkenőmentesebben meg tudják az oktatási intézmények szervezni ősztől az oktatást. Az általános iskolákban a tanítást a tanulók számának függvényében fogják megoldani. A minisztérium több modellt is kidolgozott erre vonatkozóan. Ha egy osztályban tizenöt fő van, a tanteremben lesznek az órák. Ha többen vannak, akkor távoktatásban kell megoldani a tanítást. A miniszter arról is beszámolt, hogy felmérést fognak készíteni arról, hány szülő dolgozik, vagyis hány 12 év alatti gyermek tud otthon maradni felügyelet mellett. A felsősök valószínűleg kombinált oktatásban fognak részt venni, tehát felváltva lesznek online és tantermi óráik is. A középiskolások esetében nincsenek ilyen gondok, hiszen ők szülői felügyelet nélkül is otthon maradhatnak.

Szerbia mind az 1759 középiskolája és 1232 általános iskolája külön modellt fog kapni arra vonatkozóan, hogy szeptembertől miként oldja meg a tanítást.

A nyár folyamán az osztálytanítók, a tanárok és az iskolaigazgatók nem maradnak továbbképzések nélkül, hiszen ezeket online vagy kis csoportokban szervezik meg.

Mladen Šarčević arról is beszámolt, hogy még soha nem volt ilyen jó kapcsolat a minisztérium és a felsőoktatási intézmények között. Szerbiában még nem lehet online vizsgázni. Mint a tárcavezető emlékeztetett, a hétfői tanácskozáson a szerbiai egyetemek képviselőivel a vizsgáztatási modellekről fognak beszélgetni, valamint új szabályzatot kell bevezetni a vizsgáztatásra vonatkozóan.