2024. április 26., péntek

Óvintézkedésekkel zajlik a munka

Csak bizonyos esetekben kérnek negatív koronavírus-tesztet a magánrendelők

A jelenlegi járványhelyzet miatt egyre keresettebbek a szabadkai magánklinikák, derült ki körképünk készítésekor. A megkérdezett magánrendelők illetékesei szinte mindegyike elmondta, hogy továbbra is zavartalanul zajlik a munka, a szakorvosok legtöbbje rendszeres rendeléseket tart, azonban nem vállalnak légzési nehézségekkel küszködő, lázas betegeket.

A Medic poliklinikán dolgozó szakorvosokhoz telefonon keresztül lehet időpontot kapni. Mindegyik betelefonáló pácienst kikérdeznek az egészségügyi állapotáról, illetve megkérdezik, hogy vannak-e légzési nehézségei, kapcsolatban volt-e koronavírussal fertőzött személlyel.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az összes szükséges védőintézkedést betartva rendesen tudunk dolgozni. A szakorvosi rendelőink továbbra is úgy működnek, ahogyan eddig is, viszont olyan pácienseket, akiknek lázuk vagy légúti fertőzéses tünetei vannak, nem fogadunk. Ők kötelesek az állami COVID-19-rendelőbe menni – hangsúlyozta lapunknak adott nyilatkozatában dr. Lasinger Laura, a Medic poliklinika igazgatója.

– A telefonon keresztül előjegyzett pácienseket felvilágosítjuk a klinika területén való kötelező maszkviseletről és ezt az óvintézkedést fel is tüntettük a bejáratainkon, ahova kéz- és lábfertőtlenítőt is kihelyeztünk. Emellett az előírásokkal összhangban minden nálunk dolgozó nővér, szakember és orvos védőfelszerelésben folytatja a munkát. Alapvizsgálatokat végzünk, nálunk nincs kórházi befekvés, hosszú lefolyású beavatkozás és nagyobb műtétek, ami miatt szükség lenne koronavírus-tesztre – magyarázta az igazgató.

A Kuća zdravlja magánklinika a megszokott ütemterv szerint fogadja a pácienseket hétfőtől szombatig. Ebben a magánrendelőben csak bizonyos esetekben van szükség koronavírus-tesztre.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Gyomortükrözést, más altatásban történő beavatkozást, tüdőkapacitás-mérést nem végzünk negatív eredményű teszt nélkül. Más esetekben azonban a pácienseknek nem kell teszteltetniük magukat. A tüdőgyógyászati szakorvosunk nem fogad betegeket, tehát ennek az osztálynak a szakrendelése nem lehetséges, viszont tüdőröntgent továbbra is végzünk, mert az rövid időn belül elvégezhető, radiológusunk pedig leolvassa annak eredményét. A bejáratnál megmérjük a páciensek lázát, ugyanis intézményünkbe nem jöhet be az, akinek magasabb a testhőmérséklete, emellett mindenkinek kötelező a maszk viselete, a kézfertőtlenítés és a fertőtlenítő lábtörlő használata – nyilatkozta a poliklinika illetékese.

Dr. Marija Badawi, a Badawi Poliklinika igazgatója kérdéseinkre feltett válaszlevelében azt írja, hogy intézményükben nagyon nehéz és kedvezőtlen feltételek között zajlik a munka.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Nem dolgozik minden szakorvos, és nem is végzünk el minden szakvizsgálatot. Az érdeklődők telefonon, Viber vagy WhatApp mobiltelefonos alkalmazásokon keresztül érdeklődhetnek a rendelésekkel kapcsolatos pontosabb információkról. Semmi sem olyan, mint korábban volt. A pácienseknek be kell tartaniuk az előírásokat, azaz maszkot kell viselniük és tartaniuk kell a távolságot egymástól. A vizsgálatokat megelőzően nem szükséges koronavírus-tesztet készíttetni – áll az igazgató levelében.