2024. április 26., péntek

Kormányalakítási tárgyalások kisebbségi pártokkal

Aleksandar Vučić honap Pásztor Istvánnal találkozik

Aleksandar Vučić államfő megkezdte az új kormány megalakításával kapcsolatos tárgyalásokat azokkal a kisebbségi pártokkal, amelyek részt vesznek majd a parlamenti munkában. Az államfő először az Albán Demokratikus Alternatíva választói lista képviselőivel tárgyalt, akik az elnöki kabinet által közzétett közlemény szerint kiemelték, az albán közösség legfontosabb célja, hogy minél jobban integrálódjanak az állami intézményekben. Kiemelték ugyanakkor, hogy fontosnak tartják úgy az ország déli részének, mint az egész országnak a gazdasági fejlődését is.

Mint arra a közlemény rámutatott, Vučić figyelmesen végighallgatta azokat az észrevételeket, amelyek az állam működését érintik, majd az államfő megállapította, hogy az Albán Demokratikus Alternatíva más megoldásokat kínál az ország déli területeinek fejlesztésére. A tárgyalást követően ígéretet tett az albán párt képviselőinek, hogy a következő 14 napban folyamatos tájékoztatást nyújt a kormány alakulásának folyamatáról.

Šaip Kamberi, az Albán Demokratikus Alternatíva – Egyesült völgy elnevezésű lista vezetője a konzultációt követően az N1 Televíziónak nyilatkozva elmondta, az ő jelenlétük az új kormányban attól függ, hogy a kormány miként szeretne viszonyulni az albán közösség iránt az oktatást érintő kérdésekben és miként tekintenek erre a közösségre a gazdaság fejlődésében.

Korábbi bejelentések szerint Sulejman Ugljanin, a Sandžaki Demokratikus Akciópárt elnökével is tegnap folytatott volna az államfő megbeszéléseket, ám ezt a lehetőséget Ugljanin visszautasította. Pártközleményben indokolták meg döntésüket, miszerint a június 21-én megtartott választások nem zajlottak szabad, demokratikus és törvényes keretek között. Véleményük szerint a választásokat meg kell ismételni, ezért utasították vissza az államfő meghívását a kormányalakítást megelőző konzultációra. Kiemelték, ők még május 4-én tudatták az államfővel, hogy véleményük szerint a lakosság egészségének megóvása érdekében a leghamarabb szeptember 6-án lehetett volna sort keríteni a szavazásra.

Aleksandar Vučić holnap reggel 9 órakor a Muamer Zukorlić – Csak előre – Az Igazságosság és Megbékélés Pártja – Macedónok Demokrata Pártja elnevezésű lista képviselőivel tárgyal. Zukorlić már tegnap bejelentette, látni szeretné, milyen kormányt képzelt el Vučić. Miután megkétszerezték parlamenti képviselőik számát, vagyis négy képviselővel képviselik magukat, a korábbi tanácsadói pozícióból a kormány aktív tagjaként kívánnak tevékenykedni.

Ezt követően Vučić Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével tárgyal délelőtt 10 órakor.

A kisebbségi listák képviselőivel folytatott tárgyalásokat követően Vučić pénteken a Szerb Patrióta Szövetség vezetőjével, Aleksandar Šapićtyal találkozik, majd június 20-án, hétfőn Ivica Dačićtyal, a Szerbiai Szocialista Párt elnökével, hogy aztán a saját pártjával is konzultáljon. Erre várhatóan jövő héten kedden kerül sor. Vučić a napokban tett bejelentése szerint a kormányalakítást augusztus 20-25-éig le szeretné zárni, de mint kiemelte, nincs kizárva, hogy ez korábban is megtörténik.