2024. április 26., péntek

Kötelező óvintézkedések járvány idején

A szabályszegő munkaadót akár egymillió dinárral is büntethetik, a dolgozót 20-30 ezer dinárral

A héten lépett életbe az új egészségbiztonsági szabályzat, amelyet a munkaügyi minisztérium dolgozott ki a koronavírus-járvány terjedésének fékezésére. A rendelet egyaránt vonatkozik a munkaadóra és az alkalmazottra, a terepi és otthoni munkavégzést viszont nem érinti a szabályzat. A munkaadóknak 30 nap áll a rendelkezésükre a rendszabályok elkészítésére, és tartalmaznia kell a biztonságos munkalégkör megteremtésének feltételeit. A szabályzat elméletben már július 11-én hatályba lépett, a gyakorlatban pedig hétfőtől kezdve érvényes. A bírságok mértéke nincs benne feltüntetve, ezeket az információkat a Munka és egészségvédelmi törvényben találjuk. A büntetés a munkaadók számára egymillió dinárig terjed, a dolgozókra pedig akár 20-30 ezer dináros bírságot is kiróhatnak az óvintézkedések elmulasztása miatt.

Mladen Raonić munkavédelmi szakember a Blicnek nyilatkozva elmondta, hogy az első ellenőrzésekre a hónap végén lehet számítani.

– Az ellenőrzések középpontjában a gyakorlati dolgok szerepelnek majd. A lázmérés a bejáratnál, a fertőtlenítőszerek kihelyezése, az előírt távolság megtartása a munkaasztalok között, ezeknek a szabályoknak a szigorú betartását felülvizsgálják a munkahelyeken – mondta Raonić.

A munkaellenőröknek jogukban áll minden lépést megtenni annak érdekében, hogy minél jobban kivizsgálhassák a munkavédelmi és egészségügyi előírások pontos betartását. A központi kérdés valószínűleg a higiénia körül forog majd, de a többi intézkedés betartására is figyelmet fordítanak. Nem elképzelhetetlen a dokumentációk átvizsgálása, az irodák, munka- és segédterület, a munkaeszközök, a felszerelés ellenőrzése sem.

Minimum 800 ezer dináros büntetéssel számolhat az a munkaadó, aki nem veszi figyelembe a kockázati tényezők megváltozását a munkahelyen, nem teremti meg a biztonságos munkához szükséges feltételeket, nem bocsátja a dolgozók rendelkezésére a személyi védelemhez szükséges eszközöket. Hatszázezer dinártól indulnak a büntetések az olyan esetekre, mikor a munkáltató nem jelöli ki a dolgozókra vonatkozó biztonságos távot, nem értesíti a munkásokat a megváltozott körülményekről, az egészsége szempontjából kockázatos helyzetbe kényszeríti a beosztottját, és 100-150 ezer dináros büntetést kapnak azok a munkaadók, akik a hiányosságok, szabálytalanságok észlelését követően sem értesítik az illetékes munkaügyi szervet nyolc napon belül.

Azok az alkalmazottak, akik nem tartják be az előírt óvintézkedéseket, 10 és 20 ezer dinár közötti büntetésekkel számolhatnak. Ez azokra az esetekre vonatkozik, amikor a dolgozó nem tartja be az óvintézkedéseket, nem megfelelően használja a védelmi eszközöket, felelőtlenül viselkedik munka közben, ezzel veszélyeztetve mások egészségét, és ha ismeretei ellenére nem figyelmezteti a munkaadóját az észlelt kockázati tényezőkről.

A szabályzat külön meghatározza a munkaadó és a munkások kötelességeit, emellett a munkaadó feladata ezek betartásának ellenőrzése is.

A munkaadó kötelessége:

1) Írásban értesíteni a dolgozókat a betegség tüneteiről, az elővigyázatossági intézkedésekről.

2) Amennyiben nem megoldható a munkafolyamatok elosztása váltásban, a munkaidő átrendszerezése annak érdekében, hogy minél kevesebben tartózkodjanak egyidejűleg egy helyen.

3) Fokozott higiéniai előírások lehetővé tétele, a munka- és segédterület rendszeres fertőtlenítése.

4) Elegendő mennyiségű tisztító- és fertőtlenítőszer biztosítása a munkások számára.

5) Biztosítani azoknak a felületeknek a rendszeres tisztítását, amelyekkel rendszeresen érintkeznek a munkások (ajtók, kilincsek, toalett, telefonok, számítógépek).

6) Jegyzőkönyvet vezetni a munka- és segédterületeket érintő fertőtlenítések, tisztítások elvégzéséről.

7) Ismertetni a munkabiztonsági előírásokat a munkálatok kivitelezőivel, forgalmazókkal, egyéb külső munkaerővel, valamint ezek betartására figyelmeztetni őket.

8) Megszervezni a hulladék és szemét rendszeres elszállítását, műanyag zacskókat helyezni a szemetesek aljába.

A munkások kötelezettségei:

1) Minden óvintézkedést betartani az előírásoknak megfelelően a saját és mások egészségének megőrzése érdekében.

2) Célzottan használni minden védelmi eszközt és felszerelést a személyes védelem érdekében.

3) Figyelmet fordítani a saját személyes higiéniára, rendszeresen kezet mosni.

4) A személyes holmit jól elkülönítve tartani a munkahelyi felszereléstől.

5) Azonnal értesíteni a munkaadót, amennyiben gyanú merül fel benne a saját, illetve más egészségi állapotáról.

6) A munka megkezdése előtt ellenőrizni a saját munkapontját, munkaeszközeit, védelmi felszerelését, hiányosság, illetve rendellenesség észlelésekor azonnal értesíteni a munkaadót, illetve a felettest.

7) A munkapont elhagyása előtt minden eszközt olyan állapotban hagyni, hogy az ne fenyegethessen más alkalmazottat.

8) Értesíteni a felettest a környezetében észlelt szabálytalanságokról, egészséget fenyegető tényezők megjelenéséről.

9) Együttműködni a munkaadóval és az egészségügyi megbízottal a szükséges óvintézkedések véghezvitelében.

A hivatalosan kiadott közlemény szerint a minisztérium elsődleges célja a megelőzés és tanácsadás.