2024. április 26., péntek
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (4.)

Komor Marcell és Jakab Dezső szobra

Szabadka hamarosan három új köztéri szoborral gazdagodik. Bíró Károly egykori polgármesternek, I. Petar Karađorđević szerb királynak és Ivan Antunović katolikus püspöknek állítanak szobrot. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Komor Marcell és Jakab Dezső nevét együtt szokás emlegetni, hiszen közös tervezőirodájuk volt, együtt dolgoztak és közösen alkották meg életük egyik fő művét, a szabadkai Városházát. A két tervező 1897-től dolgozott együtt egy budapesti irodában. Kettejük közül Komor Marcell volt a vezető egyéniség. Ő dolgozta ki az épületek konstrukcióját, míg Jakab a finom részleteket, a díszeket tervezte, a belső tereket alakította ki. Első közös szabadkai munkájuk a Zsinagóga volt. Az 1902-ben átadott épületen alkalmazták először a magyar népművészet ihlette szecessziós díszítésmódot. Ez után számos épületet terveztek, amely meghatározta Szabadka arculatát, mint például a Takarékpénztér épülete (Korzó 4.), és az ő nevükhöz fűződik a palicsi szecessziós épületegyüttes megalkotása is. Ezek a jellegzetes épületek tették a palicsi parkot a századforduló sajátos nyaralóközpontjává.

Komor Marcell és Jakab Dezső azonban nemcsak városunk meghatározó épületeit alkotta meg, hanem az ő munkájukat dicséri például a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a nagyváradi Fekete Sas Szálló, Budapesten pedig a Népopera, az Országos Társadalombiztosító Intézet Fiumei úti székháza vagy éppen a Palace Szálló. Együtt több mint 50 díjat nyertek el különböző építészeti pályázatokon. Emellett Komor Marcell jelentős publicisztikai tevékenységgel is büszkélkedhetett, ugyanis 1901-ben ő alapította a kéthetente megjelenő Vállalkozók lapját, amelynek főszerkesztője is volt, és szinte minden lapszámába írt. Írásaiban hitet tett amellett, hogy a modern magyar építészet csak a nemzeti motívumok és a korszerű technológiák ötvözésével bontakozhat ki. Jakab Dezső 1932-ben hunyt el, míg Komor Marcell zsidó származása miatt 1944-ben a holokauszt áldozata lett.

Mivel Komor Marcell és Jakab Dezső neve így egybeforrt, mi sem természetesebb, hogy szobruk is egymás mellett és egy időben kapott helyet Szabadka központjában. A két tervező mellszobrát Sava Halugin szobrász formálta meg. A két szobrot a városnapi ünnepségek keretében 2004. augusztus 31-én leplezték le a Városháza díszbejárata előtti parkban.