2024. április 26., péntek

Szabadkán kevesebben látogatják a kávézókat

A védőmaszk kötelezővé tételét követően egyelőre nem mindenki tartja tiszteletben a rendelkezést

A hétvégét megelőző napokban Szabadkán is szigorították a járványügyi intézkedéseket. A helyi válságstáb döntésének értelmében a város területén minden zárt térben kötelező védőmaszkot viselni, és a polgárok kötelesek másfél méter távolságot tartani egymástól.

Fotó: Pesevszki Evelyn

Fotó: Pesevszki Evelyn

A városi autóbuszon szintén csakis védőmaszkkal lehet utazni. A védőmaszkok viselése, valamint a távolságtartás a parkokban, játszótereken, sportpályákon, edzőtermekben is kötelező. Az egymás közötti távolság betartása nem vonatkozik az egy háztartásban élőkre. Amennyiben a zárt térben nem lehetséges az egymás közötti előírt, másfél méteres távolság betartása, abban az esetben egy időben csak öt személy tartózkodhat ugyanabban a helyiségben. A válságstáb a vendéglátóipari egységek működtetőinek azt javasolja, hogy tevékenységüket helyezzék ki a kerthelyiségekbe.

A szombati nap folyamán tapasztaltak arra engednek következtetni, hogy egyelőre nem mindenki tartja be sem a javasolt, sem a kötelezővé tett intézkedéseket. Az egyik gyógyszertárban, noha már a bejárati ajtón, jól látható helyen, feltüntették, hogy egyszerre két vásárló tartózkodhat a létesítményben, lapunk újságírója minden további nélkül beléphetett a gyógyszertárba, negyedik vásárlóként. A négy személy közül ketten viseltek védőmaszkot. A nagyobb önkiszolgálókban, bevásárlóközpontokban hasonló volt a helyzet, nagyjából a vásárlók 60-70 százaléka viselt védőmaszkot. A védőmaszk kötelező viselésére és a távolságtartásra vonatkozó intézkedés betartásáért a zárt terek tulajdonosai, használói felelnek.

Tekintettel a szombati verőfényes napsütésre, a vendéglátóipari létesítményekben nem okozott nehézségeket betartani a válságstáb javaslatát, a vendégek a kerthelyiségekben múlatták az idejüket, azzal, hogy két népszerű, belvárosi kávézóban is azt mondták az alkalmazottak, hogy az elmúlt napokban, amióta hivatalosan ismét növekedett a koronavírussal fertőzöttek száma az országban, jelentősen kevesebben látogatják a létesítményt. Erről lapunk újságírója is meggyőződhetett, hiszen míg a korábbi években hasonló nyári napokon szinte lehetetlen volt szabad asztalt találni, most számos kávézó kongott az ürességtől, másokban pedig legfeljebb minden második, vagy harmadik asztalnál ültek vendégek. A belvárosi vendéglátóipari létesítmények legtöbbjében minden asztalon kézfertőtlenítő áll a vendégek rendelkezésére, a pincérek pedig védőmaszkot viselnek, ki szabályosan, az orrot és a szájat is elfedve, ki kevésbé szabályosan, csupán száját elfedve a maszkkal.