2024. április 26., péntek
VÍZILABDA

Zloković otthon lábadozik

Boris Zloković, Szerbia és Montenegró, majd az ország szétválását követően Montenegró vízilabda-válogatottjának centere elhagyhatta a belgrádi kórházat, ahova mintegy tíz nappal ezelőtt koronavírus-fertőzés okozta kétoldali tüdőgyulladás miatt került be. Zloković állapota eleinte súlyos volt, az intenzív osztályon kezelték, de a sikeres terápiának köszönhetően néhány nappal később jelentősen javult, így a hétvégén hazamehetett, és otthon folytathatja a felépülést.

Vuković az Orizzonténál

Jelena Vuković, a szerb női válogatott legjobbja az olasz élvonal és Európa egyik topcsapatánál, a cataniai Orizzonténál folytatja pályafutását. Vuković már az elmúlt két idényt is Olaszországban töltötte, eddig a milánói Kally együttesénél játszott.

Már korábban eldöntöttem, hogy mindenképp az olaszoknál szeretnék maradni, de nem tudtam, melyik klubnál. Az Orizzonte felkérését nem utasíthattam vissza, hiszen a kontinens egyik legerősebb csapatáról van szó, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az athéni olimpián aranyérmet szerző olasz nemzeti csapat több tagja is aktív szerepet vállal az egyesület életében, Martina Miceli a vezetőedző, míg a válogatott egykori csapatkapitánya, Tania Di Mario a menedzser. A csapat gerince megegyezik az olasz válogatott jelenlegi legjobbjaival, ennek megfelelően minden sorozatban az aranyéremért szállnak harcba, mind a hazai, mind a nemzetközi porondon az elsőségre törekszenek. Nehéz dolgom lesz, hatalmas kihívás ez a számomra, de egyúttal kiváló lehetőség is – mondta a Vaterpolo Vesti szakportálnak Vuković.

Az Orizzonte a története során nyolcszor nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot (legutóbb 2008-ban), és az utóbbi években rendre a négyes döntőig jutott. Vuković a második szerbiai játékos, aki az olasz klubhoz szerződött, korábban Vlada Klincov, a hazai válogatott egykori kapusa is szerepelt a cataniai együttesben.

Vuković olaszországi szereplése nemcsak neki, de a szerb válogatottnak is jelentős, biztos vagyok benne, hogy sokat fejlődik majd, ami a későbbiekben nekünk is hasznunkra válik. Örülök, hogy egyre több játékosunk külföldön is lehetőséget kap, és megtapasztalhatja, milyen egy igazán erős bajnokságban játszani. Vukovićon kívül Nada Mandić is váltott, eddig ő is a Kallyt erősítette, a napokban azonban a barcelonai Sant Andreuhoz szerződött – nyilatkozta az átigazolások kapcsán Dragana Ivković, a szerb női válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya.

A szerbiai játékosok közül eddig Vuković büszkélkedhet a legtöbb nemzetközi tapasztalattal. A 26 éves, kotori átlövő szülővárosában, a Cattarónál ismerkedett meg a vízilabdával, majd a spliti Burát erősítette, ahonnan az újvidéki Vojvodinához szerződött. A székvárosiakat a milánói klub ajánlata miatt hagyta ott két évvel ezelőtt.