2024. április 26., péntek

Kovásznán tarthatatlanná vált a medvehelyzet

Egyre nagyobb problémát jelentenek a romániai Kovásznán (Covasna) a medvék. Nemcsak a székelyföldi fürdővárost övező erdők szélén, a mezőn járnak, de látni lehet őket a városban, sőt szállodák udvarán is. Az illetékeseknek azonnal intézkedniük kell, még mielőtt a medvék bárkit megtámadnak – hangzott el a sürgősségi esetek helyi bizottságának gyűlésén, amelyet Gyerő József polgármester hívott össze.

A tanácskozáson jelen voltak a helyhatóság, a helyi és országos rendőrség, a csendőrség, vendéglátó egységek, és a Kovászna környékén vadgazdálkodást folytató Katrosa Vadászegyesület képviselői. Gyerő elmondta: a városban és a környékén kószáló medvék miatt lassan tarthatatlan állapot alakul ki. Hozzáfűzte: a probléma közismert, ennek ellenére még nem sikerült megoldást találni.

Már három éve súlyosbodik a helyzet, főként a Tündérvölgyben, és a sípálya környékén; másutt gazdaságokba is betörtek a medvék, amelyek száma folyamatosan nő.

A polgármester külön kitért a RO-alert rendszer riasztásaira. Szerinte sok esetben nemhogy óvatosságra ösztönöznék az embereket a telefonon kapott riasztások, hanem bátorítást adnak nekik; némelyek azonnal azokra a helyekre mennek, ahol a medve felbukkant. Turistalátványosság lett az állat, még „szerencse”, hogy a koronavírus-járvány miatt kevesebb a turista a városban, így egyelőre nem támadtak emberre – mutatott rá a visszás helyzetre a polgárester.

A medveprobléma megoldására tett próbálkozásokat játszadozásnak nevezte, amelynek során, úgy tűnik, mindenki teszi a dolgát, de valójában semmi lényeges nem történik. Drasztikus lépésekre, áthelyezésekre, kilövésre lenne szükség – hangsúlyozta.

A Katrosa Vadászegyesület álláspontját ismertető Mántó György elmondta: egy medve kilövési engedélyéhez hosszú, bürokratikus utat kell végigjárni. Szerinte a létszámszabályozás jelentheti a megoldást, de kérhető a veszélyes medvék áthelyezése is. Ezenkívül a vadászati politikát is meg kellene változtatni – állapította meg.

A rendőrség és a csendőrség képviselői arról tájékoztatták a jelenlevőket, hogy hatáskörük csupán a medvék elűzését teszi lehetővé.

A tündérvölgyi szállodák képviselői elpanaszolták: létesítményeik közelében is megjelennek a medvék. Néhol villanypásztorral védekeznek ellenük, sikerrel. A RO-alert riasztásokról a szállodások is úgy vélik: nem jelölik meg pontosan a medvék helyét, emiatt a vendégek sokszor pánikba esnek, holott erre semmi okuk nem lenne.