2024. április 26., péntek

Még nincs elég ok az optimizmusra

Sajtótájékoztatón számolt be a legújabb járványügyi helyzetről a Válságstáb. Ana Brnabić miniszterelnök elmondta, mától újra naponta ilyen formában tájékoztatják a lakosságot a friss adatokról.

Ana Brnabić (Fotó: Beta)

Ana Brnabić miniszterelnök (Fotó: Beta)

– Az elmúlt négy napban némileg csökkent a napi új fertőzések száma, emelte ki a kormányfő. Hozzátette, ez még nem ok az optimizmusra, de jele lehet annak, hogy ismét eredmények érhetőek el a fertőzés legyőzése érdekében.

Brnabić szerint továbbra is kiemelten fontos, hogy mindenki tartsa be a javasolt óvintézkedéseket, viseljen védőmaszkot, tartsa meg az egymás közti távolságot, és gyakran mosson kezet.

Elmondta, Szerbiában az elmúlt 24 órában 6915 koronavírustesztet végeztek el, és újabb 279 polgárról derült ki, hogy elkapta a fertőzést. A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte, hogy a továbbiakban is megfelelő számú teszt áll majd rendelkezésre.

Ebben az időszakban 12 személy hunyt el, amivel 405-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma, a halálozási arány 2,17%. Aggasztó, hogy egyetlen nap alatt 159-en kerültek kórházba, fűzte hozzá a miniszterelnök.

Az összes regisztrált fertőzés száma az országban 18639, az aktív esetek száma 4294.

Jelenleg 154-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére, ami a járvány kezdete óta a legrosszabb nap ebből a szempontból. Sok kórháznak volt országszerte szüksége további lélegeztetőgépekre, köztük a Vajdasági Klinikai Központnak is, árulta el Brnabić.

Az elhunytak és a jelenleg lélegeztetőgépre kapcsolt páciensek száma jelzés értékű arra vonatkozóan, mennyire komoly betegséggel állunk szemben, ezért mindenkinek maximális felelősséggel kell viseltetnie ezekben az időkben.