2024. április 26., péntek

Határok közé zárva

Nem utazhatunk sem a görög, sem a montenegrói, sem a horvát tengerpartra

A legújabb görög kormánydöntés értelmében az ország augusztus 1-jéig nem engedi be a szerbiai állampolgárokat – adta hírül ma a szerb közmédia. A szerb Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium tájékoztatása szerint a görögök július 15-én, majd augusztus 1-én felülbírálhatják jelenlegi döntésüket, de nem garantált, hogy azt követően megnyitják határaikat a szerbiai polgárok előtt. Bár korábban olyan hírek érkeztek, hogy július 15-étől beléphetnek az országba azok, akik fel tudnak mutatni egy, legfeljebb 3 napos negatív koronavírustesztet, nem hivatalos értesülések szerint a szerbiai állampolgárok jelenleg még negatív PCR-teszttel sem léphetik át a határt. Mind kevesebb az esélye annak is, hogy augusztusban megváltoztatja döntését a görög vezetés – áll a közmédia jelentéseiben.

Beta (illusztráció)

Beta (illusztráció)

Szombaton a horvát közegészségügyi intézet is új intézkedéseket hozott a külföldiek határátlépésére vonatkozóan. Eszerint az Európai Unión kívüli országokból érkező utasoknak 14 napos, kötelező karantént írtak elő, de ez lerövidíthető, ha az adott állampolgár a beutazását követő hét napon belül a saját költségén PCR-tesztet végeztet, és az negatív lesz. Az idegenforgalmi, üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező utasok karanténkötelezettsége nem áll fenn, ha 48 óránál frissebb koronavírus-tesztet mutatnak be a határon. Nem kötelesek ugyanakkor karanténba vonulni azok a bosnyák és szerb állampolgárok, akik az új intézkedések hatályba lépése előtt megérkeztek az országba. A horvát rendőrség az átutazókat is szigorúbban ellenőrzi, ők a belépést követő 12 órán belül kötelesek elhagyni az országot. A utazóknak egyúttal be kell tartaniuk minden a helyi hatóságok által hozott intézkedést. A határozat nem vonatkozik az EU és a schengeni övezet állampolgáraira, valamint azon harmadik országbeli utasokra, akiknek van tartózkodási engedélyük Horvátországban.

A legrosszabbul mégis azok jártak, akik az idén a montenegrói tengerparton szerettek volna nyaralni. Podgorica ugyanis kezdettől fogva zárva tartja a határait a szerb állampolgárok előtt. Július 1-je előtt ugyan felmerült a határnyitás lehetősége, ám az előzetes bejelentésekkel ellentétben a montenegrói vezetés mégsem követte az uniós határnyitásokat. Podgorica ugyanis már akkor hasonló besorolásról döntött, mint amilyenről a napokban Magyarország: veszélyeztetettség szerint három csoportba sorolta a világ országait. Montengró tehát továbbra is azon országok polgárainak engedélyezi a határai átlépését, amelyekben a 100 ezer lakosra jutó megbegedettek száma nem haladja meg a 25-öt. Ezt azonban jelenleg a folyamatosan növekvő tendenciát mutató szerbiai adatok jócskán meghaladják.