2024. április 26., péntek

Több százan próbáltak meg behatolni a parlament épületébe

Incidensek Belgrádban – Mintegy hetven embert őrizetbe vettek, többen megsérültek – Újvidéken békés volt a péntek esti tiltakozás

Több százan próbáltak meg behatolni péntek este a szerb parlament épületébe Belgrádban, tiltakozásul a járványtani helyzet és az államfő önkényes intézkedései ellen. A negyedik napja tüntetők dacolva a koronavírus miatt elrendelt csoportosulást tiltó szabályokkal, az esti órákban egy ideig békésen, majd egy csoport agresszíven támadt a karhatalomra, amit az N1 és a Prva TV élőben közvetített.

A tiltakozók több ízben üvegpalackokkal, kövekkel dobálták meg a törvényhozás épületét védelmező rendőröket. A biztonsági erők tagjai pajzsaikkal igyekeztek visszaszorítani az embereket, megakadályozva őket abban, hogy behatoljanak a parlamentbe. Jelentések szerint a parlement épületénél emelt kordonnál egy embert lábon szúrtak, a tettest őrizetbe vették. 23 óra után – amikor egyébként több tiltakozó hazafelé indult –, szabadultak el igazán az indulatok, ekkor a tüntetők fellökték a parlament épülete előtt emelt kordont, fáklyák, kövek repültek a parlamentet védelmező rendőri sorfal felé. Ezután a rendőrség könnyfakasztó gránátot vetett be, amire a tömeg még nagyobb agresszivitással válaszolt.

A fővárosi média tudósítása szerint a tömegbe vegyült huligánok egy csoportja váltotta ki az incidenseket, a többség békésen tüntetett.

Nem sokkal hajnali 1 óra körül azonban elcsitultak a kedélyek, szinte kiürültek az utcák.

Mintegy hetven embert őrizetbe vettek, többen megsérültek. Közöttük újságírók is. A Beta hírügynökség munkatársai: Miloš Miškov fej-, Svetlana Dojčinović pedig karsérülést szenvedett. A tüntetők egy csoportja ezt megelőzően elzavarta az N1 forgatócsoportját a parlament lépcsőiről, egyikük pedig kitépte Petar Gajić kezéből a mikrofont.     

A pénteki zavargást megelőzően csütörtökön ugyan békés megmozdulás volt Belgrádban, de a hét többi napján vehemens megmozdulások voltak.     
Egyes ellenzéki vezetők azt állítják, az erőszakot a kormány befolyása alatt álló tüntetők szították azzal a céllal, hogy rossz hírbe hozzák azokat, akik kezdetben felléptek az államfő által bejelentett koronavírussal összefüggésben emlegetett újabb kijárási tilalom ellen. A megmozdulások azonban a rendszer elleni szélesebb körű tiltakozásba csaptak át. Aleksandar Vučić cáfolta, hogy befolyása lenne azokra a „huligánokra”, akik a békés tüntetőkre támadtak a héten. Szerinte ezeket az embereket az ellenzékiek hozták magukkal.         

Belgrád mellett Újvidéken, Valjevóban, Nišben, Leskovacon, Pirotban, Vranjében is voltak tiltakozások pénteken. 

Újvidéken pénteken incidensek nélkül zajlott a tiltakozás. Az összegyűlt polgárok néhány órán  át sétáltak a város utcáin, egy időre elzárva a forgalom elől az utat. A Temerini és a Partizan utca kereszteződésénél elhatározták, hogy  lezárják az autóút feletti útkereszteződést, de ez nem sikerült nekik.A tiltakozás kezdetén az a Miran Pogačar szólt az egybegyűltekhez, akit a szerdai felvonulás alkalmával kitört agresszivitás során őrizetbe vettek.

A tiltakozók szombat este 18 órára újabb megmozdulást jelentettek be.