2024. május 8., szerda

A zökkenőmentes áruszállításért

Elkészülhet egy új logisztikai központ tervdokumentációja

Az elmúlt években a szabadkai ipari zónákban egyre több külföldi beruházó nyitott gyárat, aminek következtében megnövekedett a tehergépjármű-forgalom is, ami viszont terhelést jelent a közlekedésnek. Az úgynevezett Y-elágazás elkészültével némileg javult a helyzet, de továbbra is találkozhatunk kamionokkal a városban. A szabadkai városvezetés terve szerint egy városon kívüli logisztikai központ jelentősen megkönnyítené az áruszállítást. Az Inputrans projektum az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül valósul meg, és ennek részeként az elkövetkezőkben megszülethet egy új logisztikai központ kiépítésének tervdokumentációja, amely egy nagy lépést jelent annak megszületése felé.

A projektumról Újhelyi Ákos, a szabadkai Városi Tanács gazdasági kérdésekkel megbízott tagja nyilatkozott lapunknak.

A projektum egyik célkitűzése, hogy minél kevesebb kamion haladjon át a városon (Fotó: Gergely Árpád)

A projektum egyik célkitűzése, hogy minél kevesebb kamion haladjon át a városon (Fotó: Gergely Árpád)

– Az Inputrans célja, hogy észszerűsítse a régió közlekedését, különös tekintettel a tömegközlekedésre, valamint az áruszállítás különböző formáira. A projektum vezető kedvezményezettje Kiskunhalas város önkormányzata. Szabadka Város mellett a projektum partnere még a belgrádi székhelyű Szerbiai Vasúti Infrastruktúra Rt., a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., valamint az újvidéki Alma Mons Kft. A projektum teljes költségvetése 1,64 millió euró, aminek 85 százalékát az Európai Unió biztosítja. A Szabadkára vonatkozó költségvetés csaknem 300 ezer euró. A Szabadkára vonatkozó befektetés legnagyobb részét egy vasúti logisztikai központ tervdokumentációjának elkészítése teszi ki. Egy vasúti logisztikai központot szeretnénk létrehozni, amivel a kombinált fuvarozás lehetőségét kívánjuk megteremteni. Ez azt jelenti, hogy egy olyan központot szeretnénk létrehozni, amelyen a küldeményeket a közútról átrakodhatjuk a vasútra és fordítva. Ez a terminál több szempontból is fontos számunkra, egyrészt a régióban csökkentenénk a kamionforgalomból eredő környezetterhelést, hiszen bizonyos áruk vasúton érkeznének ide, illetve vasúton indulnának útjukra, másrészt a kamionos forgalom csökkentésével javulhatna a közlekedésbiztonság, valamint az utainkra nehezedő terhelés is mérséklődne. Mindezek mellett olcsóbbá és gyorsabbá is válik az áruszállítás, ami napjainkban rendkívül fontos – fogalmazott Újhelyi Ákos.

A tanácstag elmondása szerint a logisztikai központ helye még nincs meghatározva, viszont néhány fontos szempontot szem előtt tartva igyekeznek megtalálni a megfelelő helyszínt. Egyrészt fontos, hogy a terület minél közelebb húzódjon a felújítás előtt álló Belgrád–Budapest vasútvonalhoz. Másrészt az Y-elágazás, illetve az autópálya közelsége is nagy jelentőséggel bír. Utóbbiak esetében lehajtók építésére is szükség lehet.

Újhelyi Ákos szavai szerint a projektum megvalósítása szeptember elsején indul, és a tervek szerint február 28-án ér véget.