2024. április 26., péntek

Határon átnyúló idegenforgalmi hálózat

Véget ért az IDENTIS program keretén belül megszervezett kirándulás

A Vajdasági Turisztikai Hivatal és a magyarországi Csongrád-Csanád megyei önkormányzat által létrehozott határon átnyúló idegenforgalmi hálózat részeként a múlt év végén több turisztikai útvonalból álló hálózatot dolgoztak ki. A héten az egyik ilyen útvonalat mutatták be a vajdasági újságíróknak.

A szerdai napot a zentai Városi Múzeumban indították, ahol Pejin Attila múzeumvezető tartott előadást.

– A múzeum 1946 végén alakult, de csak 1970-ben költözött véglegesnek mondható, mai helyére, a műemlék jellegű Szent István plébánia épületének egyik szárnyába. Két év múlva modern képtára is felépült, melyet időszakos tematikus, elsősorban képzőművészeti kiállításokra használnak. Az első komplex állandó kiállítás 1974-ben nyílt meg. A múzeum állandó kiállításai közé tartozik a palentológiai, archeológiai, a zentai csata, valamint az etnológiai tárlat – mondta Attila.

A következő megálló az adai tájház volt, amely nagyszüleink, dédszüleink életmódját mutatja be. Ezután a vendégek Mokrinba érkeztek, ahol megtekintették A túzok legelője speciális természeti rezervátumot, amely a sztyeppe, szikes, legelő, mocsár és szántóföld ökoszisztémájából áll, ritka növény- és állatfajokkal, melyek közül egyértelműen kiemelkedik a túzok. A rezervátum egyike Európa és a világ ritka élőhelyeinek.

A program utolsó napját Beodrán töltötték az újságírók. A nap elején a Beodrai Góréban látták vendégül őket.

– A beodrai góré Karácsonyi gróf családja kastélyának udvarában volt, melyet 1781-ben a bécsi udvartól vásárolt meg. A XIX. század idején a birtokon több mint ötven épület sorakozott. A góré kukorica tárolására készült, a XIX. század végén történt részbeni változása ellenére is megtartotta autentikus küllemét – tudtuk meg a levetített kisfilmből. A helyiség jelenleg tájmúzeumként működik. A kirándulás utolsó megállója pedig a faluban található traktormúzeum volt.
A program célja egy közös turisztikai védjegy kialakítása és népszerűsítése Csongrád megye és Vajdaság között, melynek fő vezérvonala a Tisza-mentiség, illetve az ebből adódó előnyös helyzet kihasználása.

A projektum videója a ITT tekinthető meg.

Nyitókép: A túzok legelője speciális természeti rezervátum (Ádám Jennifer felvétele)