2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Ingyencirkusz

Immár száz esztendeje benne van a magyar nyelvben az ingyencirkusz főnév. Ötven-hatvan évig meglehetősen ritkán fordult elő a használatban, az utóbbi negyven évben viszont kedveltté vált. Magának a cirkusz főnévnek is van hasonló jelentése: ’csetepatéval, összetűzéssel, zűrzavarral, általában lármával, rendetlenséggel járó, feltűnést keltő, botrányos jelenet, esemény’. Az ingyencirkusz szóval rendszerint olyan látványosságra, felfordulásra, mulatságos eseményre utalnak a beszélők, ami jól szórakoztatja a kívülállókat, noha nem kerül semmibe: – A vevők és pénztárosok elszámolási vitája olykor felér egy ingyencirkusszal. – A nézősereg hangos kacajjal és vaskos bekiabálásokkal jutalmazta az ingyencirkuszt. – Mi gyerekek ezt az ingyencirkuszt a verandaablakból néztük, természetesen a disznónknak szurkoltunk, hogy még maradjon életben... – A rendőrökkel szembeálló csoport szervezetlen és erőtlen volt, inkább ingyencirkuszt rendezett, mint valódi ütközetet. – A fiúk a Szabadság tér átrendezési tervéből csináltak populista ingyencirkuszt annak, aki ezt a tésztát még beveszi. – Ez történik, amikor naptárfotózás zajlik egy irodaházban, a környékbeli férfiak pedig összegyűlnek az „ingyencirkusz” láttán. – Hódmezővásárhelyen (…) a város polgármestere sajátos ingyencirkuszt csinált a maszkosztogatásból. – A szokásos eget verő csinnadrattával, polgármesteri ingyencirkusszal felavatott Rippl-Rónai IC mára oda silányult, hogy „névben él csak, többé nincs jelen”.

Az ingyencirkusz szó gyakran valamely illusztris személy viselkedésének, szereplésének a minősítéseként szerepel: – Helena még átkozódott kicsit, válogatott gonoszságokat szórva mindannyiunk fejére, így biztosítva az ingyencirkuszt a sorban várakozóknak. – Sóhajtott egy hatalmasat, majd türelmetlenül dobbantott egyet, szálljak már le a nyakáról és fejezzem be ezt az egész ingyencirkuszt. – Nem óhajtott ingyencirkusszal szolgálni sem neki, sem másnak, hát inkább a lehetőségekhez mérten igyekezett méltóságteljesen lehúzni a cipőt. – A közismert hazánkfia ingyencirkuszt rendez holnap a Várkert Bazárban.

Az ingyencirkusz főnévből melléknév is jött létre, az ingyencirkuszos: – Most egy napig nem leszek, szóval, ha valakinek ingyencirkuszos elvonási tünetei lesznek, attól előre is elnézést kérek. – Juhász Gyula szerint ezt az ingyencirkuszos vitát nem itt kellett volna lefolytatni, jobb lett volna valamiféle konszenzusos javaslattal előállni.  – Persze, akinek az ingyencirkuszos parádék, a méregdrága és ahhoz képest igénytelen Sziget fesztivál meg a homokosok vonulása tetszik, annak egészségére.