2024. április 26., péntek

A válságtörzs újabb határozatai

Szigorú korlátozások a topolyai községben is

A rendkívüli helyzetek községi törzskara a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében új határozatokat hozott szerdán Topolyán.

Eszerint amennyiben a kirakodóvásár júliusban megrendezésre kerül, a polgárokat és a nyilvánosságot időben értesítik róla. Felhívják a figyelmet arra, hogy a polgároknak nem szabad olyan helyekre menniük, ahol nagyszámú ember tartózkodik egyszerre. Ha a vásárra végül mégis sor kerül, az odaérkezőknek szigorúan be kell tartaniuk az előírt védelmi intézkedéseket, mint amilyen a maszkok és kesztyűk viselése, a társadalmi távolság megőrzése, fertőtlenítés stb.

Minden polgár számára kötelező a maszk beltéri használata, amit az előírt módon kell viselni, miközben legalább 2 méter távolságot kell tartani az egyes személyek között.

Minden állami alkalmazott számára kötelező a maszk beltéri használata.

A taxik és tömegközlekedési eszközök vezetőinek és utasainak is védőmaszkot kell viselniük. A vezető kötelessége rendszeresen szellőztetni és fertőtleníteni a járművet, különösen azokat az elemeket és részeket, amelyekkel az utas érintkezésbe kerül.

A védőmaszk használata kötelező minden, a község területén esetlegesen megtartott piacon. Ez vonatkozik az eladókra, a vevőkre és a piaci dolgozókra is.

A vendéglátóipari létesítményeknek minden olyan megelőző intézkedést alkalmazniuk kell, amely a SARS-CoV-2 vírus által okozott Covid–19 fertőző betegség terjedésének megakadályozására szolgál, és amelyek biztosítják a munkavállalóknak és a szolgáltatás igénybe vevőinek biztonságát. A vendégek számára fejenként minimum 4 négyzetmétert kell biztosítani, a társadalmi távolság fenntartása, azaz a személyek közötti távolság legalább két méter, és üveg-, műanyag vagy hasonló akadályok alkalmazásával kisebb távolság esetén védeni kell a személyeket. A személyzetnek mindig védőmaszkot kell viselnie. A vendég védőmaszkot csak az asztalnál ülve nem használ, minden más esetben kötelező. Ez azt jelenti, hogy érkezéskor, távozáskor, mosdó használata alkalmával stb. a vendég köteles védőmaszkot használni. A kézfertőtlenítés kötelező a létesítmény bejáratánál és a mosdóban is.

A vendéglátó-helyiségben a szabadtéri részben (nyári kerthelyiségek) a vendégek száma legfeljebb kettő lehet 2 négyzetméteren. Amennyiben lehetőség van a nyílt kert kibővítésére egy nyilvános terület elfoglalásával, akkor azt ki kell bővíteni, ha ez csökkenti a vendégek fertőzési kockázatát, feltéve, hogy a közterületeken a szabad hozzáférést nem akadályozzák a gyalogosok számára, és nem veszélyeztetik ezzel a közlekedés biztonságát. A vendég csak az asztalnál ülve nem köteles védőmaszkot használni. A vendéglátóipari létesítmények működtetőinek követniük kell az illetékes hatóság utasításait.

A szabadtéri medencék és tavak használói számára biztosítandó terület egy felhasználóra 4 négyzetméter víz- és nyugágyterület, kötelező 2 méteres társadalmi távolságtartással.

Javasolják, hogy a nagyobb számú résztvevőre tervezett esküvőket, keresztelőket és egyéb ünnepségeket halasszák el.

Az óvodák kötelesek minden védőintézkedést alkalmazni (maszk, távolságtartás, a kéz és a tartózkodási helyiség fertőtlenítése). A szülőknek azt javasolják, hogy ha lehetőségük van gyermekeik gondozására és ellátására a háztartásban, ne küldjék őket napközibe, óvodába.

A szépségápolási és fodrászati tevékenységet folytatók, a fitneszközpontok és az edzőtermek a munkát és a szolgáltatásnyújtást a védelmi intézkedésekkel összhangban szervezzék meg.

A vallási rendeltetésű épületekben védőintézkedéseket kell alkalmazni (maszk, távolságtartás, kéz- és teremfertőtlenítés).

A lakóépületekben a közös helyiségek fertőtlenítését naponta legalább egyszer végre kell hajtani.

A Komgrad és a Standard Közvállalat, valamint a helyi közösségek alkalmazottai rendszeresen mossák és fertőtlenítik az utcákat és a közterületeket, minden egyes piac után megfelelő fertőtlenítőszert használva szintén elvégzik a fertőtlenítést.

Az önkormányzat kommunális felügyelői és a törvényért felelős egyéb szervek gondoskodnak az intézkedések végrehajtásáról. Az intézkedések be nem tartásának következménye a természetes és jogi személyek felelősségre vonása, valamint a létesítmény hétnapos időszakra történő bezárása. A rendelet azonnali hatállyal érvényes, megjelenik a önkormányzat Hivatalos Közlönyében, az önkormányzat honlapján, és a médián keresztül is tájékoztatják a polgárokat.