2024. április 26., péntek

Táncon szerzett királyság

A XXI. század királylányainak és királyfiainak mesetábora Ludason

A ludasi Furioso Élményparkban a héten Mit tudnak a királylányok és királyfiak? címmel tartanak napközis mesetábort a 8 és 12 közötti korosztály számára. Ricz Dencs Tünde, a központ alkotó-fejlesztő meseterapeutája elmondta, hogy az idei rendezvénynek harminc táborlakója van. Közöttük egyaránt vannak visszatérők és új táborlakók is.

– Harmadik éve rendezünk napközis mesetáborokat az élményparkban. Meseterapeutaként azt gondolom, hogy a mesék nemcsak a szórakoztatásra alkalmasak, hanem arra is jók, hogy fejlesszék azokat a tulajdonságokat, készségeket, amelyeket a gyermekeinkben szeretnénk látni. Minden évben egy adott téma köré épül a tábor, és ezen téma mellé keresek meséket. Az idei évben királylány- és királyfiképzőt rendeztünk. A táborban a hét minden napján arról beszélgetünk, hogy melyek azok a fontos tulajdonságok, amelyekkel egy királylánynak és egy királyfinak rendelkeznie kell. Ezekről nem csak beszélünk. Minden napnak megvan a maga meséje, és minden aznapi tevékenység ahhoz a meséhez kapcsolódik. Az idei táborban nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy olyan dolgokat tanítsunk meg a táborlakóknak, amelyeket a XXI. század királylányai és királyfiai is hasznosítani tudnak – nyilatkozta lapunknak Ricz Dencs Tünde, és hozzátette, hogy a gyermekek a mesehősök útját végigkövetve olyan tulajdonságokra tehetnek szert, amelyekkel a saját közösségükben is jobban tudnak érvényesülni.

A meseterapeuta azt is elmesélte, hogy egy nap alatt mit is tanulnak és milyen foglalkozásokon vesznek részt a gyermekek.

A táborlakók mindennap új mesével ismerkedhettek meg (Fotó: Gergely Árpád)

A táborlakók mindennap új mesével ismerkedhettek meg (Fotó: Gergely Árpád)

– Szerdán a Táncon szerzett királyság című mesével ismerkedhettek meg a gyermekek. Ez a mese Boldizsár Ildikó Esti mesék lányoknak című könyvében található meg. Ehhez a meséhez a mozgás kapcsolódik, az a fajta mozgás, amellyel önbizalmunkat is növelni tudjuk. A napot is már azzal kezdtük, hogy mindenki „saját szabad táncával” lépett be a táborba, emellett mindennap van lovaglás és kézműves-foglalkozás is. A tábor ideje alatt a gyermekek egy közös táncot is tanulnak, amelyet pénteken eltáncolnak. Erről videofelvétel is készül, amelyet bemutatunk a szülőknek. A korábbi években egy közös záróműsort készítettünk, de sajnos idén a járványhelyzetre való tekintettel ez a program elmarad – magyarázta Ricz Dencs Tünde.

De milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy királylánynak? A választ erre a kérdésre az egyik ifjú szabadkai táborlakó, Barna Kitti adta meg lapunknak.

– Az előző évben is voltam már ugyanebben a táborban. Nagyon tetszik a tábor és a mesék is nagyon élvezetesek. Legjobban a kardozást élveztem és nagyon szeretem a lovaglást. Közben megtanultam, hogy nekünk, királylányoknak okosnak, ügyesnek, szépnek, kedvesnek, jószívűnek és együttműködőnek kell lennünk – mondta Kitti.

A következő napközis mesetábort, ha a járványhelyzet is megengedi, július 27-e és 31-e között tartják meg az élményparkban, 4 és 7 év közötti gyermekek számára. Ennek a tábornak a Nap, a Hold és a csillagok, valamint a négy elem, a tűz, a víz a föld és a levegő a témája. A rendezvényre az érdeklődők már nem tudnak jelentkezni, ugyanis a tábor betelt.