2024. április 26., péntek
DOPPING – OROSZORSZÁG

Megint doppingolt az Európa-bajnok súlyemelő

Andrej Gyemanov ismét tiltott szereket használt, ügye lezárásáig pedig ideiglenesen felfüggesztette az Európa-bajnok orosz súlyemelő versenyzői jogát a sportág nemzetközi szövetsége (IWF). A szervezet közlése szerint androgén anabolikus szteroid jelenlétét mutatta ki a véréből vett minta elemzése. A döntést az ideiglenes eltiltásáról a moszkvai doppingellenes laboratóriumtól kapott információk alapján hozták meg. Gyemanov doppingügye 2015-ből ered, utólagos felfüggesztését pedig az tette lehetővé, hogy az orosz labor hosszas huzavona után tavaly év elején doppingmintákkal együtt átadta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) a teljes adatbázisát.

A 34 éves, kétszeres Európa-bajnok Gyemanov már korábban is megbukott tiltott szer használatával: a 2012-es londoni ötkarikás játékokon a 94 kilogrammban negyedik lett, ám a londoni minták utóbb fejlettebb tudományos módszerrel elvégzett újratesztelésekor kiderült: turinabolt használt, ezért olimpiai eredményét törölték.

Két hét alatt 91 ellenőrzés

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Rusada) orosz sportolók körében június második felében 91 alkalommal végzett ellenőrzést – közölte a Rusada főigazgató-helyettese, Margarita Pahnockaja, hozzáfűzve, hogy nem minden esetben jártak sikerrel. „Összesen 91 ellenőrzést valósítottunk meg, mindegyiket a versenyen kívüli tesztelési program keretében, tizenhét esetben azonban kudarcot vallottunk, mivel a vizsgálni kívánt sportolók nem voltak ott az előzetesen megadott tartózkodási helyükön” – nyilatkozta Pahnockaja.

Az oroszországi teszteléseket március 27-én felfüggesztették a világjárvány miatt, s a Rusada csaknem két hónapi kényszerszünetet követően újította fel ellenőrző tevékenységét. A május 20. után levett minták között pozitívak is akadtak – többek közt Gyemanové is –, az ügynökség június közepén azt közölte, hogy szakemberei 27 lehetséges szabálysértést fedeztek fel.