2024. április 26., péntek

Járványüzem a zombori kórházban

A koronavírussal fertőzöttek számáról szóló hiteles tájékoztatás hiányában különböző pletykák terjednek a városban, amelyek valóságalapját két friss intézkedés megerősíteni látszik.

A szigorúan ellenőrzött kórházbejárat (Fekete J. József felvétele)

A szigorúan ellenőrzött kórházbejárat (Fekete J. József felvétele)

Az egyik, hogy a közkórházban visszaállították a járványüzemet, a másik pedig, hogy a hivatalokba se lehet maszk és testhőmérséklet mérése nélkül belépni.
Hétfő estétől a Dr. Radivoj Simonović Közkórházban visszaállították a vírusjárvány miatt korábban bevezetett, majd feloldott intézkedéseket. Az intézmény területére csupán a Simo Matavulj utcai kapunál fölállított ellenőrzőponton keresztül lehet belépni, ahol fertőtlenítő akadályon kell áthaladni, és megmérik mindenkinek a testhőmérsékletét. Az óvintézkedések miatt megváltozott az orvosok és az egészségügyi személyzet munkarendje, így egyes váltások akár 16 órát is tarthatnak.

A szemfülesek kifigyelték, hogy az óvintézkedések nem egyformán érvényesek mindenkire. Állítólag a kórház igazgatója és az egyik osztályvezető orvos is megállás nélkül, csupán lassítva hajtott át az ellenőrző ponton.

A köztársasági válságstáb továbbra se teszi közzé a fertőzöttek számát a helyi önkormányzatok szintjére lebontva. A hivatalos COVID–19 weboldalról viszont megtudható a házi karanténban lévők száma, ami arra enged utalni, hogy Nyugat-Bácskában valóban komplikálódhat a vírushelyzet. Az önkéntes karanténban lévők száma ugyanis nem csökken, Zomborban 37, Apatinban 18, Kúlán 13, Hódságon 1 elszigetelt személyt tartanak nyilván.

A már említett, másik városi óvintézkedést is hétfőn jelentette be a közigazgatási hivatal. A megyeházára – az önkormányzati hivatalokba – csak az orrot, szájat és az állat eltakaró maszkban lehet belépni. Ez az intézkedés egyaránt érvényes az alkalmazottakra, ügyfelekre, hivatalos látogatókra, és a portán minden belépő testhőmérsékletét érintésmentes lázmérővel ellenőrzik.