2024. április 26., péntek

Holnap jelentik be az új intézkedéseket

A járványügyi helyzetet érintő legújabb fejleményekről, valamint a fővárosi eseményekről beszélt Aleksandar Vučić államfő ma délután.

Vučić felszólalásának kezdetén brutális, politikai indítékoktól sem mentes erőszaknak nevezte a tegnap esti belgrádi történéseket, amelynek csak látszólag volt köze az újabb járványügyi intézkedésekhez, valójában egy évek óta nem látott, szervezett agresszióról van szó.

A történések során 43 rendőr sérült meg, egyesek súlyosan, többek között késelés által, egyes extremista tüntetők pedig a rendőrautók ellen molotov-koktélokat is használtak. A hivatalos szervek az elkövetkező időszakban ki fogják vizsgálni az események körülményeit.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát továbbra sem veszélyezteti senki és semmi az országban, de senki sem veszélyeztetheti a rendőrök vagy más polgárok biztonságát saját személyes érdekei miatt. A belgrádi eseményeken nagy anyagi károk is keletkeztek, ugyanakkor Szerbia tekintélyén is csorba esett.

Vučić az aktuális helyzetről elmondta, az elmúlt 24 óra során 357 új személyről bizonyosodott be, hogy fertőzött, és már 118-an vannak lélegeztetőgépen. Kiemelte, a holnapi nap során hozzák meg az új, hétvégére vonatkozó intézkedéseket, amelyek elsősorban Belgrádot fogják érinteni.

A jelenlegi állás szerint nem lesz kijárási tilalom, csak a rendeletek szigorítása. Az államfő a kijárási tilalmat szorgalmazza, hiszen szerinte az lenne a leghatékonyabb lépés a járványhelyzet súlyosbodása ellen.