2024. április 26., péntek

Szombattól új egészségbiztonsági szabályzat

A megelőző intézkedésekhez a munkáltatónak és a munkavállalónak is alkalmazkodnia kell

Július 11-én lépnek hatályba azok az egészségvédelmi intézkedések, melyeket a munkaügyi minisztérium dolgozott ki a munkáltatók és foglalkoztatottak számára a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása végett. A szabályzat minden munkahelyre vonatkozik, kivéve a terepi és az otthoni munkavégzést. A megelőző intézkedéseket összefoglaló szabályzat alapján a munkaadóknak augusztus 10-éig kell elkészíteniük a rendszabályok alkalmazásának tervét. Ennek kötelezően tartalmaznia kell mindazokat a lépéseket, melyeket a munkáltató a foglalkoztatottak biztonságos munkavégzése érdekében megtesz.

A munka megkezdése előtt az alkalmazónak a járványra vonatkozó, a fertőző betegség tüneteit is ismertető, írásbeli utasításokkal kell ellátnia a dolgozókat. Ott, ahol egyébként nem váltásban folyik a munka, lehetőség szerint be kell vezetni a második és a harmadik műszakot is, hogy egyszerre minél kevesebben tartózkodjanak a helyiségekben. Fokozottan ügyelni kell a tisztaságra, a munkafelületek és -eszközök (számítógépek, telefonok), valamint a leggyakrabban megérintett összes pont (kilincsek, villanykapcsolók stb), különösen pedig az illemhelyek rendszeres fertőtlenítésére és a helyiségek szellőztetésére. A gyakori kézmosáshoz elegendő mennyiségű vizet, szappant, törlőkendőt kell biztosítani. A munkáltató feladata nyilvántartást vezetni a fertőtlenítésről, utasításokat adni ki a beszállítók, forgalmazók, külmunkatársak biztonságos munkavégzése érdekében, megszervezni a hulladék és a szemét biztonságos tárolását és rendszeres eltávolítását.

Ha a munkahelyen felüti fejét a betegség, szigorúan be kell tartani az epidemiológusok összes ajánlását, például a helyiségben, ahol a fertőzött alkalmazott tartózkodott, fizikai és kémiai fertőtlenítést kell végezni, védőfelszerelést és védőruházatot biztosítani a foglalkoztatottaknak, pontosan meghatározni, milyen irányban közlekedhetnek a munkaterületeken.

A munkaügyi minisztérium által kidolgozott szabályzat magában foglalja a dolgozók kötelezettségeit is: A saját és mások egészségének megőrzése végett folyamatosan együtt kell működniük a munkáltatóval, illetve az egészségbiztonságról gondoskodó személlyel, tiszteletben kell tartaniuk minden egészségvédelmi intézkedést, rendeltetésszerűen és figyelmesen használniuk az előírt eszközöket és felszerelést, rendszeresen és szabályosan kezet mosniuk, személyes tárgyaikat pedig a munkahelyi eszközöktől és munkaruháktól elkülönítve tartaniuk. A foglalkoztatottnak kötelezően értesítenie kell munkaadóját, ha a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket észlel magán, más foglalkoztatottakon vagy saját családtagjain. A munka megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy a munkaterületen nincsenek-e egészségbiztonsági mulasztásra utaló jelek, a munkahely elhagyásakor pedig mindent olyan állapotban kell hagyni, hogy mások egészsége ne kerülhessen veszélybe.