2021. július 29., csütörtök
HORVÁTORSZÁGI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK

Hosszabbít a HDZ, siránkozik az SDP

Kész(ül) az új koalíció – A szerbek három, a magyarok egy mandátumot kaptak

Koalíciós tárgyalásokat kezdett tegnap a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), miután előzőleg megnyerte az előrehozott országos parlamenti választást. Abszolút többség híján a nemzetiségek képviselőivel és kispártokkal egyeztetett (sikerrel). Nagykoalícióra ugyanis nem hajlandó, mert abban az esetben a fő ellenfelével, a második helyezett szociáldemokrata SDP-vel is össze kellene fognia.

Az eddigieknél is nagyobb kihívások és megpróbáltatások várnak az új horvát kormányra, amely egy nehéz ciklust hagyott maga mögött – üzente Andrej Plenković, a kormánypárti HDZ elnöke, eddigi miniszterelnök a vasárnapi előrehozott parlamenti választás éjszakáján. Akkor még csak az előzetes eredményekből lehetett tudni, hogy jobbközép pártja kapta a legtöbb szavazatot, illetve mandátumot a 151 tagú törvényhozásban (száborban).

Tegnap Zágrábban hivatalosan is megerősítették, hogy a HDZ 66 képviselői helyet szerzett.

Fölényes győzelmével jócskán megelőzte fő ellenzéki riválisát, a baloldali SDP-t, illetve az általa vezetett kilencpárti Restart választási koalíciót, amely a második helyen végzett. A végeredmény szerint csak 41 mandátuma lesz, jóval kevesebb a reméltnél. A példátlanul gyenge teljesítmény, illetve csúfos bukás miatt tegnap lemondott tisztségéről Davor Bernardić SDP-elnök.

Davor Bernardić SDP-elnök, midőn tegnap bejelentette lemondását
Davor Bernardić SDP-elnök, midőn tegnap bejelentette lemondását

Meglepően jól szerepelt, és (16 mandátummal) a harmadik helyre kapaszkodott föl a Miroslav Škoro eszéki üzletember, volt énekes által létrehozott és vezetett szélsőjobboldali, populista Haza Mozgalom. A sikeren felbuzdulva Škoro kijelentette: a parlament fordulóponthoz érkezett, mert mozgalma színre lépésével a jövőben „sokkal több különböző vélemény hangzik majd el” az ülésteremben.

A törvényhozásba további öt párt jutott be, valamint a nemzeti kisebbségek nyolc választottja. A horvátországi szerbeknek három képviselője lesz a száborban: Milorad Pupovac, Dragana Jeckov és Boris Milošević (mindannyian az Önálló Demokratikus Szerb Párt tagjai), a magyaroknak pedig egy, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke.

A szélsőjobboldal megerősödése, illetve előretörése mellett a horvátországi választás másik sajátossága, meglepetése a radikális újbaloldali és harcias zöld szervezetek parlamentbe jutása (hét mandátum megszerzésével) a Képesek vagyunk rá! – saját irodával sem rendelkező – ötpárti választási szövetség keretében.

Figyelemre méltó a választók tömeges távolmaradása is. A szavazásra jogosultaknak ugyanis mindössze 46,9 százaléka voksolt, ami a legalacsonyabb részvételi arány 1992 óta. A szakértők két dologgal hozzák összefüggésbe a gyér érdeklődést: 1. az új típusú koronavírus-járvány miatti félelemmel és bizonytalansággal, 2. a nyári időszakkal. 

A győztes HDZ-ben többen arra számítanak, hogy gyorsan sikerül új és stabil kormányt alakítani. Plenković kissé visszafogottabb, szerinte augusztus 15-éig áll össze az új koalíció. Két kispárt és a kisebbségek mindegyik képviselője tegnap már támogatásáról biztosította, s így sikerült a kormányzáshoz szükséges abszolút többségre (legalább 76 mandátumra) szert tennie.     

Az előző éjjel elmondott győzelmi beszédében nem titkolta, hogy az ország előtt álló megpróbáltatások és kihívások munkát, áldozatkészséget, tudást és tapasztalatot igényelnek. Kijelentette: megoldást kell találni a közegészségügyi és gazdasági kihívásokra, meg kell erősíteni az állam intézményeit, közben az emberi és kisebbségi jogok védelméről sem szabad megfeledkezni.

Tegnap pedig megüzente: a választók jelölték ki azt az irányt, amerre az ország majd halad. Közölte: a választási eredmény „arra kötelez bennünket, hogy felelősségteljesen és eltökélten dolgozzunk egy jobb és biztonságosabb Horvátországért”.   

Az 50 éves Plenković 2016 októbere óta vezeti hazáját miniszterelnökként (egy jobbközép koalíció élén), és minden arra utal, hogy még négy évig marad a tisztségében.