2024. április 26., péntek

Tegnap Hoti, holnap Vučić

Pénteken videocsúcson tárgyalnak Koszovó és Szerbia viszonyáról

Az utóbbi 10 év legfontosabb találkozójaként tekintettek Avdullah Hoti, Koszovó miniszterelnökének és Emmanuel Macron, Franciaország elnökének keddi találkozójára Pristinában. A két politikus Franciaország és Koszovó viszonyáról tárgyalt, ugyanakkor ez volt a pénteki párizsi csúcstalálkozó, valamint a vasárnapi Belgrád–Pristina párbeszéd folytatásának egyik előkészítő lépése. Macron csütörtökön Aleksandar Vučić szerb elnökkel folytat megbeszélést.

Macron Hotit az Élysée-palotában fogadta. A kétórás tárgyalásról Hoti a közösségi oldalán számolt be. Noha a miniszterelnöki hivatal közleményt ígért a tárgyalás témáiról, ma késő délutánig erre nem került sor.

A francia elnök kezdeményezésére pénteken video-csúcstalálkozót tartanak. Ezen többek között Szerbia és Koszovó viszonyáról tárgyalnak majd, és a Belgrád–Pristina párbeszéd felvezetése lesz, amelyre az Európai Unió képviselőinek jelenlétében vasárnap kerül sor.

A francia elnöki közlemény szerint a pénteki csúcstalálkozó célja, hogy a nézetkülönbségeket közelebb hozzák egymáshoz. Várhatóan Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár ül asztalhoz Aleksandar Vučićtyal és Avdullah Hotival, valamint Josep Borrellel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, illetve Miroslav Lajčákkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal.

A csúcstalálkozót eredetileg június 27-ére tervezték az Egyesült Államokban, ám miután a hágai törvényszék háborús bűnök miatt vádat emelt Hashim Thaçi, Koszovó elnöke ellen, a találkozót elnapolták. A Belgrád–Pristina párbeszéd 18 hónapos szünet után folytatódik majd.

Natalija Apostolova, az EU pristinai irodavezetője a Jedinstvo lapnak nyilatkozva közölte, hogy a politikai bizonytalanságon túl kell lépni. A gazdaság, a munkahelyek létesítése, az oktatás, a környezetvédelem, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem kell hogy álljon a koszovói vezetés fókuszában. Szavai szerint a Belgrád és Pristina közötti jelenlegi status quo hosszú távon fenntarthatatlan, a megállapodáshoz konstruktív hozzáállásra van szükség mindkét oldalról, a viszonyok normális mederbe terelése hozhat csak végleges megoldást. Mivel a Nyugat-Balkán jövője Európában van, az eurointegrációs folyamatokhoz elkerülhetetlen a párbeszéd.