2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A felépülés várat magára

Vajdaság vonatkozásában is a helyzet rosszabbodására figyelmeztet a szakma

Mostanra 18-ra növekedett azoknak a helyi önkormányzatoknak a száma, amelyekben rendkívüli helyzetet rendeltek el. Vajdaságban, a Tartományi Közegészségügyi Intézet friss jelentése értelmében, labilis a járványügyi helyzet és fennáll a rosszabbodásnak a lehetősége. A hétfő és a kedd délután közötti időszakban 13-an hunytak el a COVID-19 okozta szövődmények következtében, annyian, amennyien a járvány kezdete óta hivatalosan egyszer sem.

Ma délutánig 18 helyi önkormányzatban rendeltek el rendkívüli helyzetet a járványügyi helyzet rosszabbodása miatt. Hétfő estétől Lučani, Vladičin Han, Bogatić, Čajetina és Brus területén léptek hatályba rendkívüli intézkedések, azt megelőzően pedig Priboj, Užice, Belgrád, Novi Pazar, Tutin, Kragujevac, Vranje, Ivanjica, Šabac, Čačak, Kraljevo, Arilje és Požega területén rendeltek el rendkívüli helyzetet. Újvidéken a polgármester bejelentésének értelmében a helyi válságstáb holnap vitatja meg a rendkívüli helyzet elrendelésének a lehetőségét. Az említett önkormányzatok területén korlátozások és tilalmak vannak hatályban, továbbá sok helyütt zárt térben kötelező a védőmaszk viselése.

Változatok egy témára (Fotó: Beta)

Változatok egy témára (Fotó: Beta)

Noha a járvány első hulláma még véget sem ért, a belgrádi sajtó szerint a szerb államvezetés már a második hullámra készül. Ennek tekintetében az államvezetés stratégiájának új kórházak kialakítása a sarkalatos eleme, írja a Večernje novosti. A tervek szerint két kórházat hoznak létre – állítólag montázsépületekről lesz szó –, egyiket Belgrádban, míg a másikat vagy Kraljevóban, vagy Kruševacon. Emellett újabb ideiglenes COVID-csarnokok létrehozását tervezik, ezekben az enyhébb tünetekkel kezelt pácienseket helyeznék el. A belgrádi Štark Arénában végül nem tegnap, hanem ma fejeződtek be a munkálatok, az ideiglenes létesítménybe azóta lehet áthelyezni az enyhébb tünetekkel kezelt pácienseket.

Azok kerülnek a Štark Arénába, akik jól reagáltak a gyógyszeres kezelésre és akiknek már csak rövid ideig kell orvosi felügyelet alatt lenniük, magyarázta Berislav Vekić, az egészségügyi minisztérium államtitkára. Az ideiglenes COVID-kórház koordinátora Veljko Milić őrnagy, aki reményének adott hangot, hogy a korábban a Belgrádi Vásár területén működtetett COVID-kórházban szerzett tapasztalatokat a most kialakított létesítményben is kamatoztatni tudják.

INGATAG LÁBAKON VAJDASÁG

Ismét növekedett a fertőzöttek száma Vajdaságban és Újvidéken, erősítette meg a Tartományi Közegészségügyi Intézet ma délelőtti jelentésében. Utóbbi értelmében márciustól július 6-áig Vajdaságban 1985 személy szervezetéből mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust, közülük 718-an újvidéki lakosok. Az elmúlt 24 órában 110 fertőzést vettek nyilvántartásba a tartományban, a fertőzöttek közül 55-en újvidéki illetékességűek, áll a jelentésben, mint ahogyan az is, hogy július 6-án, azaz hétfőn, a dél-bácskai, a nyugat-bácskai, a szerémségi, a közép-bánáti, az észak-bánáti és a dél-bánáti körzetekben voltak pozitív teszteredmények. Az intézet értékelése szerint a tartományban labilis a járványügyi helyzet és fennáll a rosszabbodásnak a lehetősége. Egyre növekszik azoknak a száma, akik súlyos tüneteik miatt kórházi ellátásra szorulnak.

– A járványügyi felmérések értelmében a legtöbb megbetegedés különböző alkalmi rendezvényekkel, ünnepségekkel, lakodalmakkal, bulikkal és hasonló jellegű összejövetelekkel hozható összefüggésbe. Ezeken a rendezvényeken az esetek többségében sokan vannak jelen, az emberek gyakran érintkeznek egymással, nem viselnek védőmaszkot, mindez pedig tökéletes feltételeket teremt a vírus terjedéséhez. Az említettek miatt Vajdaság egészségügyi rendszere mind nagyobb megterhelésnek van kitéve. Ez miatt az a legfontosabb, hogy mielőbb végrehajtsák a járvány terjedését megakadályozni hivatott intézkedéseket. A polgárokat arra kérjük, hogy legyenek felelősségteljesek és tartsák be a javasolt óvintézkedéseket – fogalmaznak a közleményben.

MASZK, VAGY SZOBAFOGSÁG

Belgrádban továbbra is kedvezőtlen az epidemiológiai helyzet, azaz tovább rosszabbodik és semmi sem utal arra, hogy javul, jelentette ki a Prva Tv-nek nyilatkozva Predrag Kon epidemiológus. Mint hozzátette, a vírus eddig 11 óvodában jelent meg, 25 alkalmazott és 14 gyermek fertőződött meg. A folytatásban Predrag Kon elégedetlenségének adott hangot, amiért a járványügyi szakértők eltérő nyilatkozataikkal fokozzák a polgárok bizonytalanságát és kételkedését, majd arra kérte kollégáit, hogy megfontoltan nyilatkozzanak.

– Az intézkedéseket, amelyeket korábban az államfő kezdeményezésére ejtettünk meg, most az államfő nélkül kell foganatosítanunk, hiszen az ország elnöke elfoglalt. Nagy küzdelem előtt állunk. Én is szeretném elhinni, hogy mindez egyszer elmúlik, ám a vírus magatartása arra utal, hogy az intézkedések esetleges hatását legkorábban jövő héten érezhetjük meg. Az ősz is egyre közelebb van, fel kell készülnünk. Egyelőre nincsenek hatályban szigorú korlátozások és nem is valószínű, hogy ismét foganatosítják ezeket, ám ha az egészségügyi rendszer összeomlik, nem marad más hátra, mint karantént elrendelni. A szobafogság alternatívája a védőmaszk viselése – fogalmazott Predrag Kon.

VAN ÉS LESZ TESZT

Az elmúlt napokban folyamatosan vita tárgyát képezte a kérdés, vajon elegendő koronavírus-teszt áll-e rendelkezésre Szerbiában. A sajtóban egymás után láttak napvilágot a felvételek, amelyek arról tanúskodtak, hogy egyes egészségügyi intézményekben a teszt hiánya miatt tesztelés nélkül küldik haza a COVID-19 tüneteivel jelentkező pácienseket. Június 30-án a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) közölte, hogy 260 ezer PCR-teszt áll rendelkezésre az országban, július 4-én Sanja Radojević Škodrić, az intézet igazgatója azt mondta, 200 ezer, míg tegnap, szintén az igazgató, közölte, hogy 170 ezer teszt áll rendelkezésre. A július 5-ei országos jelentés értelmében 24 óra leforgása alatt 5030 PCR-tesztet végeztek el, míg a július 6-ai, hétfői jelentés értelmében 7872-t. Az igazgató szavai szerint az ország kéthetente rendel tesztet.

– A teszteket az előző nap elvégzett tesztek számának alapján továbbítjuk az ország COVID-kórházaiba. Megtörténik, hogy olykor 10-20 százalékkal többet küldünk, mint amennyire szükség van. Az INEP augusztusban kezdi meg a tesztek gyártását, ez nagyban megkönnyíti majd a helyzetünket. Ami a védőfelszerelést illeti, ebből szintén van elegendő az egészségügyi intézményekben – taglalta Sanja Radojević Škodrić.

299 új fertőzött – 13 elhunyt

A tegnapi hivatalos adatok értelmében az országban a SARS-CoV-2-járvány kezdete óta 16.719 személy fertőződött meg a koronavírus új típusával. 24 óra alatt 8287 tesztet végeztek el, ebből 299 eredménye volt pozitív (3,6 százalék). Jelenleg 2942 aktív megbetegedést tartanak nyilván. Lélegeztetőgépen 110 személy van, 17-el több mint előző nap. A jelentés által összefoglalt 24 óra leforgása alatt 13 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel 330-ra növekedett az elhunytak száma. Az elhalálozási arány 1,97 százalék. A járvány kezdete óta hivatalosan egyszer sem hunyt el ennyi személy a szövődmények következtében. Eddig összesen 455.604 koronavírus-tesztet végeztek el.

Nyitókép: A belgrádi Štark Aréna készen áll az enyhe tünetű fertőzöttek fogadására. A létesítményt tegnap Aleksandar Vulin védelmi miniszter látogatta meg (Fotó: MO/Beta)