2024. április 26., péntek

Évi 64,5 millió tonna hulladékot „termel” az ipar Szerbiában

Ennek csupán 2,5 százaléka kerül újrafeldolgozásra

Az ország legnagyobb ipari szereplői éves szinten tavaly összesen 64,5 millió tonna hulladékot „termeltek”. A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint ennek a hatalmas mennyiségnek egy kis részét – kb. 200 ezer tonnát –, üzemanyaggá dolgoztak át, 1,6 tonna került újrafeldolgozásra, azaz az összmennyiség 2,5 százaléka, írja a Danas napilap. A 64,5 millió tonna hulladék 95 százaléka, pontosabban 60,3 millió tonna bárminemű újrahasznosítás nélkül került valahol elraktározásra, esetleg szeméttelepre.

A hulladék „előállításában” élen jár a bányászat, a hulladék 83 százaléka épp ebből az iparágból kerül ki. A helyzetet csak rontja, hogy az általuk kitermelt hulladákanyag egyharmada veszélyes mérgező anyag. A bányászat után következnek a villanyáramot és gázt előállító szektor, majd a feldolgozóipar. A többi iparág az össz hulladékmennyiség alig 1 százalékának az okozója.

Amel Kurbegović környezetvédelmi doktorandusz a Danasnak kifejtette, hogy a hulladék kezelése egyenes összefüggésben áll az állam és a helyi környezet gazdasági fejlettségével. Mint mondta, a leginkább szennyező vállalatóriások mintha állami védelem alatt állnának, még információt sem lehet kihúzni belőlük arra vonatkozóan, mennyi hulladék keletkezik a gyártás során, mennyit tudnak újrafeldolgozni belőle, megfelelőek-e a szűrőberendezéseik, betartják-e a környezetvédelmi előírásokat, stb.

Számos szerbiai helységben a lomtalanítást sem szervezik meg, így a lakosság ebben a kérdésben is csak magára hagyatkozhat. Ezért nem kell csodálkozunk, ha a vizeink, a vízpartok, az utak mente régi bútordarabokkal és kivénhedt háztartási gépekkel vannak tele.