2024. április 26., péntek

Úszómaraton a Topolyai-tavon

Rekordszámú résztvevő a nyílt vízi bajnokságon
A topolyai úszómaraton megnyitóján (Herceg Elizabetta felvétele)

A topolyai úszómaraton megnyitóján (Herceg Elizabetta felvétele)

Szombaton kissé borongós, felhős időben, de kitűnő hangulatban megtartották a Topolyai Úszómaratont 3300 és 5000 méteres távon. A rendezvény szervezője a helybeli Maraton Úszóklub volt a Szerbiai Úszószövetség és a Szerbiai Távúszó Szövetség támogatásával. A Topolyai-tó partján az önkormányzat nevében Tomik Nimród tanácstag, a házigazdák nevében Jablan Anikó köszöntötte a megjelent versenyzőket, a versenyt, amely szerbiai nyílt vízi bajnokság is volt egyben, Saša Srdić, a községi képviselő-testület elnöke nyitotta meg. Az ünnepélyes megnyitót követően 10 órakor 5 kilométeres távon, majd délben 3 kilométeres távon versenyeztek a környező, távolabbi klubokból és Magyarországról érkező úszók a Topolyai-tóban kijelölt pályán.
Mihajlo Kojić, a Maraton Úszóklub vezetője elmondta, hogy az elmúlt 16 év óta, mióta a klub megszervezi ezt a versenyt – bár a járványhelyzet miatt most sok bizonytalanság volt –, az idei a legtömegesebb, 112 hosszútávúszó vett rajta részt. Jó nevű, kitűnő sportolók is beneveztek rá. Nagyon jók a feltételek, és sokan nem is ismerik a Bácska e gyöngyszemét – hangsúlyozta Kojić.
Az eredményhirdetést követően a tóparton főtt babgulyás várta a versenyzőket.
A nyílt vízi versenyen a nők között az abszolút győztes Vas Luca lett, a második helyezett Olasz Anna, mindketten Szegedről érkezek, a harmadik pedig Marija Dostanović, a Vojvodina úszóklub tagja.
A férfiak mezőnyében az idén is Farkas Tamás diadalmaskodott, a helyi Maraton klub színeiben, a második helyezett a kragujevaci Nikola Ratkov lett, a harmadik helyen pedig Pesti Erik érkezett célba, aki szintén a topolyai Maraton klub versenyzője.