2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS

Halál az első versenyen

Életét vesztette a 20 éves Niels de Vriendt azon a belgiumi kerékpárversenyen, amely az első volt az országban a járvány kitörése óta. A belga sportági szövetség közlése szerint a VDM-Trawobo csapat amatőr versenyzője 13 kilométer megtétele után elveszítette az eszméletét, és hiába jött a gyors orvosi segítség, életét már nem tudták megmenteni, a hírek szerint szívelégtelenség okozta a halálát. A tragédia miatt a kelet-flandriai Wortegem-Petegemben rendezett versenyt nem folytatták.

Újabb nagyágyú Magyarországon

A holland ciklokrossz-világbajnok Mathieu van der Poel is indul az idei Tour de Hongrie-n. A szervezők a múlt hét derekán jelentették be, hogy a belga Alpecin-Fenix csapata rajthoz áll, a friss sajtóhírek szerint pedig a csapat legnagyobb sztárja is ott lesz az elhalasztott, augusztus 29. és szeptember 2. között sorra kerülő magyar körversenyen, amely egy napon kezdődik a Tour de France-szal. Utóbbira az Alpecin-Fenix nem kapott szabadkártyát. A 25 éves holland februárban nagy fölénnyel nyerte meg a terepkerékpár-vb-t, tavaly Európa-bajnok lett hegyikerékpárban, 2018-ban pedig ezüstérmet szerzett az országúti Eb mezőnyversenyében.
Ide tartozó hír még, hogy a Mitchelton-Scott, valamint színeiben a magyar
Peák Barnabás is rajthoz áll a magyar körversenyen. A szervezők közleménye kiemeli, hogy a legjobbaknak számító World Tour-csapatok közé tartozó ausztrál sor tavaly 35 győzelmet aratott, ezzel a világranglista 8. helyén áll. Peák – aki révén kilenc év után tavaly júniusban ismét lett magyar WT-versenyző – 2017-ben éppen ezen a versenyen hívta fel magára a figyelmet: az akkor 19 éves bringás nagy meglepetésre az összetett dobogó második fokára állhatott fel, mindössze két másodperces hátránnyal a győztes kolumbiai Jaramillo mögött.

Elütötték Quintanát

Edzés közben elütötték a Giro d’Italia- és Vuelta a España-győztes kolumbiai Nairo Quintanát – számolt be a versenyző prokontinentális csapata, az Arkéa-Samsic. A Cyclingnews szakportál értesülései szerint a 30 éves hegyimenő testvérével, Dayerrel tréningezett a kolumbiai Motavitában, amikor egy autó helytelen manővert” hajtott végre, és elütötte. Quintanát térdsérülés gyanújával vizsgálta meg orvosa, az első hírek szerint Quintana nem szenvedett törést, és kéthetes pihenőre lesz szüksége. A kolumbiai a járvány elterjedése előtt megnyerte a Tour de la Provence és a Tour des Alpes Maritimes et du Var nevű viadalokat, a kényszerszünet utáni újraindulást követően elsősorban a Tour de France-ra fókuszál majd.