2024. március 28., csütörtök

Okostükör, digitális rajz és kódolás

Újabb informatikatábor kezdődött a szabadkai VM4K-ban

A héten egy újabb tábor indult a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban. Ezúttal a Programozás, építés – 3D és miegymás elnevezésű informatikatáborban vehetnek részt az érdeklődők. Az öt napon át tartó program 12–16 éveseknek szól. A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét két csoportban folyik az oktatás Vörös Csaba informatikatanár vezetésével.

A fiatalok még a Python programozási nyelv alapjait is elsajátíthatják (Fotó: Gergely Árpád)

A fiatalok még a Python programozási nyelv alapjait is elsajátíthatják (Fotó: Gergely Árpád)

– Az öt nap alatt a vizuális és a szöveges programozáson van a hangsúly. A résztvevők megismerkedhetnek a Python programozási nyelv alapjaival. Hoztam egy okostükröt, amelyet majd a gyerekek megpróbálnak programozni. Ezek a feladatok egy kicsit több figyelmet igényelnek az előző informatikatáborhoz képest, ahol fiatalabb korú gyerekek voltak. A kódolásra és a programozásra helyezzük a hangsúlyt – nyilatkozta lapunknak Vörös Csaba.

Az első napon a résztvevők egy online játékot készítettek a Genially platform segítségével. Ezenkívül a diákok bekapcsolódnak a felvidéki Digitális FABrikáló műhely projektumába. Ez abból áll, hogy magyar vonatkozású történelmi épületeket, motívumokat kell megrajzolniuk digitálisan. A résztvevők a Tindercardnak köszönhetően egy háromdimenziós digitális rajzot is fognak készíteni a palicsi víztoronyról. Az előző informatikatáborban a tanulók ugyanezen projekthez kapcsolódva egy szélmalmot rajzoltak, amely a topolyai szélmalmot jelképezte. A táborban a fiatalok azt is megtanulhatják, hogy miként kell gondolattérképet és chatbotot készíteni. A VM4K tábora pénteken zárul.