2024. április 26., péntek

A globális járványhelyzet kihat a hazai gazdaságra

A szakszervezetek és a munkaadók szerint az országnak új pénzügyi politikára van szüksége

A kormány nem tervez további gazdaságélénkítő intézkedéseket a koronavírus-járvány okozta nehézségek enyhítésére, emelte ki a kormány szociális-gazdasági tanácsának pénteki ülését követő sajtótájékoztatóján Zoran Đorđević foglalkoztatási, munkaügyi és szociális védelmi miniszter. Kiemelte ugyanakkor, hogy amennyiben a globális gazdasági helyzet különböző intézkedések meghozatalának szükségességét követeli meg, azok megfogalmazásába beavatják a munkavállalók és a munkaadók képviselőit is.

A miniszter szavai szerint a válságstábban igény és lehetőség is van arra, hogy a gazdasági és a szociális védelmi témákba bevonják a szociális-gazdasági tanácsot is. Majd azokat a statisztikai adatokat szemléltette, amelyek a válságállapotot jellemezték. Szavai szerint február vége és május 15-e között 16.500 alkalmazott maradt munka nélkül, de azt is hozzátette, hogy ennek ellenére új munkahelyek nyíltak meg, amelyek kárpótolták a korábbi munkahelyek megszűnését.

Đorđević kitért arra is, hogy a minisztérium azon dolgozik, hogy a foglalkoztatottak még jobban megismerjék a jogaikat, ugyanakkor folyamatban van a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat átszervezése, nagyobb hangsúlyt fektetnek majd azoknak a fiataloknak a munkába állítására, akik egyetemi tanulmányokat folytatnak. Az ő esetükben rövidített munkaidőt szabnának meg, ám ugyanolyan jogokat élveznének mint a nyolcórás munkaidőben dolgozók, közölte a Beta hírügynökség.

Zoran Stojiljković, a Függetlenség Egyesült Városi Szakszervezetek elnöke kritikát intézett az államvezetés felé, hogy a szociális-gazdasági tanácsnak sokkal nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítani, mint ahogy ezt eddig tették, majd hozzátette, jelenleg nincs kormány, amellyel tárgyalni lehetne. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a szakszervezetek és a munkaadók is hasonló véleményen vannak, miszerint a jelenlegi helyzetben a gazdaságélénkítő csomag nem elegendő, az országnak egy teljesen új pénzügyi politikára van szüksége. Szavai szerint az elmúlt időszakban mindenki kapott támogatást, az is, akinek nem volt rá szüksége, így véleménye szerint jobban kidolgozott intézkedésre van szükség, amelyben jobban átgondolják, kinek jár állami támogatás.

Duško Vuković, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek alelnöke szerint is szelektív segítségnyújtásra van szükség, mely előtérbe helyezné a vendéglátóipart és a közúti személy- és teherszállítást érintő intézkedések meghozatalát. Majd felhívta a munkavállalók figyelmét, hogy nem kell a minimálbér jogcímén az államtól kapott pénzt visszafizetniük a munkaadóiknak.

Miloš Nenezić, a Szerbiai Munkaadók Uniójának elnöke kiemelte, hogy rendkívül aggasztó azoknak a gazdasági ágaknak a helyzete, amelyeket a legmélyebben érintett a koronavírus-járvány. További aggodalmának adott hangot a koronavírus-járvány további terjedése miatt, és annak a gazdaságra gyakorolt hatására.

– Aggasztóak a külföldről érkező visszajelzések, valamint a járványnak más államokra gyakorolt hatása, hiszen mindez kihatással lesz a mi vállalatainkra is – hangsúlyozta.