2024. április 26., péntek
ZOMBOR

Egy ökológiai problémával kevesebb, egy emberivel több

Egy ideje már nem bűzölög a döghamvasztó (Proteinka Állategészségügyi Intézmény), ám tisztázatlanok a vállalatnak az inđijai Energozelena gyárhoz csatolásának körülményei és a 37 alkalmazott további sorsa is kétséges.

A döghamvasztás végét Ana Brnabić kormányfő jelentette be zombori kampánylátogatásakor, igencsak szűkszavúan. Mindössze a Proteinka és az Energozelena társításáról szóló kormányhatározatot említette, de részletekbe nem bocsátkozott, mintha az egész ügyet suba alatt, a nyilvánosság kizárásával kívánná intézni a kormány.

Alig tíz napra rá a kormány leváltotta Đorđe Zorićot, aki csaknem három évig volt megbízott igazgatója a Proteinkának, állítólag azért, mert nem volt hajlandó belemenni az intézmény átszervezésébe, ami gyakorlatilag a veszélyes állati eredetű hulladék megsemmisítéséhez engedéllyel rendelkező intézmény bezárását jelentette volna. Helyébe a nyugdíjas Milorad Veljovićot nevezték ki, aki csődgondnokként és fölszámoló biztosként tevékenykedik a régióban. Az új igazgató közölte a dolgozókkal, hogy a két cég összekapcsolása formálisan még nem történt meg, és részleteket ő is csak akkor tud meg, amikor találkozik az Energozelena és a Mezőgazdasági Minisztérium képviselőivel, akik majd kifejtik, mi a további szándékuk a Proteinkával, ezután az alkalmazottak egy részét nyomban szabadságra küldte.

A tisztség átvételekor Veljović érdeklődött, hogy készült-e szociális program, és mi lesz a dolgozók sorsa. Válasz híján a polgármester asszonnyal és a közvállalatok vezetőivel tárgyalt arról a lehetőségről, hogy azok pályázat nélkül vegyenek át munkásokat a döghamvasztóból, miként az a Városépítési Igazgatóság és az Urbanizmus közvállalatok esetében történt, amelyeket ugyancsak Veljović számolt föl.

Valószínű, hogy az új megbízott igazgatónak vannak elképzelései a vállalat sorsával kapcsolatosan, hiszen a dolgozókkal történt első, és mindeddig utolsó találkozásán űrlapokon kérte ki véleményüket, hogy átmennének-e az Energozelenába, vagy inkább valamelyik közvállalatba, esetleg munkaerő-feleslegként kapjanak fölmondást.