2024. április 26., péntek

Aratóverseny Muzslyán

Az égiek kegyesek voltak szombaton a muzslyaiakhoz: a változékony idő ellenére, a Müller János tanyája melletti búzaföldön sikerült megtartani a 37. aratóversenyt. Tizenöt csapat mutatta be a hagyományos aratást.

Az időjárás is kedvezett (Fotó: Kecskés István)

Az időjárás is kedvezett (Fotó: Kecskés István)

A rendezvénynek elsősorban bemutató jellege van. A régi szerszámok, a hagyományos reggeli, és persze a kézi kaszálás fortélyainak a bemutatása a cél. A versenyt Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese nyitott meg.
– Nagyon fontos, hogy nemcsak hogy megtartsuk, hanem megőrizzük és a következő nemzedékeknek átadjuk az ősi hagyományokat, a hagyományőrző mesterségeket. És az ilyen jellegű ünnepségeket, jeleneteket is, mint amilyen maga a hagyományos aratás. A kézzel történő kaszálás, csomózás, kötözés. Mert a gyerekeink, unokáink csak akkor lesznek teljes emberek, hogyha az ősi hagyományok szellemét is átveszik, mondta az igazgatóhelyettes.

A rendezvény vendégei között volt a magyarországi Szarvas csapata is. Az anyaországban - ilyenkor aratáskor - a hasonló rendezvények sorozata tart. A cél ott is a hagyományos kézi aratás felelevenítése, továbbadása és megőrzése.

– A fiatalok ezt a hagyományt nem ismerik eléggé. Nekik ugyanúgy meg kell tanulni, mint ahogy mi megtanultuk a szüleinktől. De ha valaki megszereti, akkor azt szerintem fogja is csinálni. Hogy megmutassa a másik fiatalnak, hogy is volt ez régen, hallottuk a szarvasi Vékony Istvántól.

Közben a muzslyai réten folyik az aratás és, ha az időjárás nem szól bele, akkor a jövő héten be is fejeződik a munka.

– Az idén nagyon rosszak, a hozamok. Nem volt elegendő eső, mikor kellett volna nem kaptunk esőt. A muzslyai határban a hektáronkénti hozam nem haladja meg a 2,5-3 tonnát. Tehát ez azt jelenti, hogy a búza nem fedi a befektetett költségeket se, vélekedik Palatinus Ervin, gazdálkodó, Muzslya tanácselnöke, aki szerint emiatt nem kell mindjárt aratás után leszállítani a termést

Közép-Bánátban az idén 55 ezer hektáron vetettek búzát, a muzslyai réten pedig mintegy 1200 hektáron termesztettek kenyérgabonát.