2024. május 8., szerda

Lilában pompázó táj

Nem kell ma már a békés hangulatú Provence-ig utazni ahhoz, hogy végtelen levendulamezők látványában gyönyörködjünk! Környékünkön is évről évre nagyobb számban foglalkoznak e növény termesztésével, ebből kifolyólag egyre több helyen találhatók „szedd magad” levendula-ültetvények. Az illatos és üde növényt a szépségiparban, az orvoslásban és a táplálkozásban is használják. Temerinben a Kocsicska család hét éve foglalkozik levendula-termesztéssel. Először Bácsföldváron a Tisza-parti víkendházuknál ültettek levendulát, azonban a nagy kereslet miatt ma már két hektárnyi levendulamezővel gazdálkodnak. Az ültetvényen jelenleg hibrid levendulák találhatóak meg, mint a grosso és a horvátországi budrovka, valamint néhány tő orvosi levendula is.

– A levendula mediterrán növény, környékünkön nem őshonos, de szemmel láthatóan jól érzi magát. Télálló, így egész évben életben marad. Rendkívül sokáig él, átlagosan 20–25 évig, de nem ritkák a 40–50 éves példányok sem. Sok törődést nem igényel, jól tűri a szárazságot. A tiszta földet szereti, ezért rendszeresen kell gazolni. A talajra azonban nem igényes, a humuszos földet nem igazán kedveli, inkább a szikes és a homokos talajban érzi jól magát. A horvát tengerparton, Olaszországban, Franciaországban szinte a kövek között, illetve a sziklás hegyeken is megterem – tudtuk meg Kocsicska Fehér Rózsától, a levendulamező tulajdonosától.

SZEDD MAGAD!

A család ugyan 2013 óta foglalkozik levendulatermesztéssel, eddig szűk körben aratták a termést. Idén viszont úgy döntöttek nyilvános levendulaszüretet rendeznek. Az érdeklődők két héten keresztül látogathatnak ki a birtokra. A levendulás bejáratánál különböző nagyságú papírtasakok vásárolhatók, amikbe mindenki saját magának szedi a virágokat. Annyit tesznek a zacskóba, amennyit csak akarnak.

– Évek óta figyelemmel kísérjük a magyarországi levendulatermesztők tevékenységét. Náluk már hagyománya van a „szedd magad” akcióknak. Tehát tőlük kaptuk az ötletet. Az akció abból áll, hogy a vendégek kijönnek a levendulamezőre, megvásárolják a tasakokat és megtöltik levendulával. Mindenki annyit szed amennyit szeretne, és utána azt készítenek belőle, amit szeretnének – mondta el Rózsa.

Aki nem szeretne levendulát szedni, csak fényképezni, vagy gyönyörködni a látványban, az egy levendulacsokor megvásárlásával léphet be.

– A levendulát mi sarlóval szüreteljük, a vendégek, akik jönnek, ollót vagy metszőollót hoznak magukkal. Mivel a levendulának intenzív illata van, ezért megjelentek a méhek is. Nagyon nyugodtak egyébként, ha meglökjük metszőollóval a virágot, akkor ők odébb repülnek, nem támadnak, és mi nyugodtan szedhetjük a virágot. A tulajdonosok örömmel adnak ötleteket a virágok felhasználásához, azonkívül a látogatók megnézhetik és meg is vásárolhatják saját készítésű levendulás termékeiket is. Legnagyobb kereslet a természetes és minőségi alapanyagokból készített szappan iránt mutatkozott. Ezenkívül levendulapárnácskák, levendulaszörp és szárított levendulacsokor is vásárolható.

– A napokban sok kedves és nyitott levendulakedvelővel, régi ismerőssel, baráttal találkoztunk. Reméljük, máskor is ellátogatnak hozzánk! Kellemes időt töltöttünk együtt, és pozitív gondolkodásuk, véleményük, biztatásuk erőt adott a további munkához. Ez az első nyilvános szüret inkább kísérleti jellegű volt, ennek ellenére nagy érdeklődés övezte. Jövőre is szeretnénk megszervezni, remélhetőleg, akkor már nagyobb visszhangja lesz – tette hozzá Rózsa. Sok helyi, kihasználva a szép időt, kilátogatott az ültetvényre.

– Kijöttünk a természetbe, gyönyörködünk a tájban és élvezzük a kellemes illatot. Támogatjuk a helyi vállalkozást. A virágokat csokorba kötjük, kiszárítjuk és díszként használjuk, illetve a szekrénybe tesszük a ruhák illatosítására – mondta Varga Somogyi Beáta, aki barátaival érkezett az ültetvényre.

Varga Fehér Hajnalka szeret a természetben lenni, megnyugtatja a levendula illata.

– A virágot sütemény készítésére használom, valamint díszpárnákat készítek belőle, szekrénybe molyok ellen, vagy a lakás illatosítására – tette hozzá.

SOKRÉTŰ FELHASZNÁLÁS

A lakásban természetes illatosítóként használhatjuk a frissen vágott vagy szárított levendulavirágot. Mivel aromás, fűszeres illata van, használható molyok, szúnyogok és egyéb rovarok elűzésére. Közismert antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő, immunerősítő, görcsoldó és nyugtató hatásáról is. Ezenfelül javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, sőt alvászavar ellen is bevethető. Jó inhaláló szer: tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket, bár asztmásoknak nem ajánlják. A pattanásos, gyulladásos bőrt nyugtatja, hatásos pikkelysömör és ekcéma gyógyításában. Enyhíti a napozás okozta leégést. Masszázsnál csökkenti a gyulladásos eredetű izomfájdalmakat, a reumás panaszokat. Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre. Illóolaja fürdővízbe cseppentve, kevés tejjel a bőrt bársonyossá teszi. A növény egyre több ételben-italban kap szerepet. Fűszernövényként a levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére használják: például levendulaszörphöz, levendulafagyihoz. Ugyanakkor süteményekbe, teákba, lekvárokba, joghurtokba egyaránt felhasználhatjuk ezt az intenzív, mégis kellemes ízt. Mivel a virágok bőséges nektárt adnak, jó minőségű méz állítható elő belőlük.