2024. április 26., péntek

Maugli éhes, Maugli ügyes

Kis tábor, nagy tábor a cserkészeknél

A topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat két tábort szervez a nyári szünidőben. A kis tábort a cserkészotthonban tartották az elmúlt hétvégén, a nagy táborra augusztus elején kerül sor a Topolyai-tó partján.

A fiatalabbak programja is nagyon izgalmas volt, szerepelt benne íjászkodás, akadálypálya, kenuzás, tűzgyújtás, szabadtéri sütés-főzés, kézműves foglalkozások és moziest, de az idősebb korosztályt is tartalmas program várja majd. A kis tábor parancsnoka, Fekete Edit szakaszvezető nagyon vidám hangulatúnak, emlékezetesnek nevezte a háromnapos tábort, melynek során a kisgyerekek a természetben voltak, sátorban aludtak, vetélkedtek egymással és a többi között elkészítették első bográcsos ételüket, melyhez az alapanyagokat a játékos vetélkedők során gyűjtötték össze.

- A kis tábort a cserkészcsapat udvarában tartottuk. Sátrakban aludtunk, amit a csapat állított fel, a gyerekeknek csak a személyes holmit kellett hozniuk magukkal. Negyven gyerek jött össze első osztálytól negyedikig. Nem mindenki cserkész, ez egy nyitott, tagosító tábor volt. A háromnapos program A dzsungel könyve keretmesében zajlott. Pénteken ismerkedési játékokat tartottunk, négy csoportot alakítottunk ki, fiatalabb vezetők irányításával. Délután a tábor szabályaival ismerkedtek meg a gyerekek, majd tábori táncot tanultunk, amit azután reggelenként, vagy sorakozóknál eltáncoltunk. A tábor arculatát is ekkor alakítottuk ki, különböző kézműves foglalkozásokat tartottunk, pólót batikoltunk, álarcokat, barátság-karkötőt készítettünk. Este mozizás volt, a Dzsungel könyve című filmet néztük meg – mesélte Fekete Edit, majd azt is elmondta, hogy a szombati nap mottója az volt, hogy Maugli éhes. Reggeli után a szakács bemutatta, hogy hogyan készül a bográcsos étel, amit a nap végén ők is elkészítettek. Az egész napos ügyességi játékok során szerezték be az ételbe valót, krumplit, hagymát, fakanalat, fűszereket, volt tűzgyújtás, cserkészénekeket tanultak, menedékhelyet készítettek. Utána négy bográcsban a gyerekek saját maguk főzték meg a saját kis vacsorájukat.

Utána tábortüzet raktak és énekeltek, kvíz is volt, az előző napi moziról.

– Vasárnap az volt a témánk, hogy Maugli ügyes. Különböző próbákat kellett megoldni, ami az erőnlétről tanúskodik. Kisétáltunk a tóhoz, ahol kenuzási lehetőséget biztosítottunk. Íjászkodni is lehetett, fürödtünk is, mert nagyon jó idő volt, valamint homokvárat kellett építeniük. Ebéd után akadálypályán kellett végig menniük, volt kúszás, mászás, ugrálás, talicskatolás, libikóka. Volt vakpálya is, bekötött szemmel kellett megoldaniuk a feladatot. A mászófalat is kipróbálhatták. Nagyon jól sikerült, jók a visszajelzések a szülőktől, a tanítónéniktől is, a bizonyítványosztáson is erről beszéltek a kisdiákok, akik sok-sok élménnyel lettek gazdagabbak – mondta végül a táborparancsnok, és azt is elárulta, hogy a kis tábor idején a honismerők biztosították a tábori élet hátterét, a napi négy étkezést, az éjszaki ügyeletet.

A középkor adja a nagy tábor keretmeséjét, amelyre még lehet jelentkezni. A Petőfi Sándor Cserkészcsapat idei nagy tábora Topolyán, a Művésztelepen kerül megszervezésre augusztus 1-től 9-ig. A tábor ára 5000 dinár, amit részletekben is lehet fizetni. A csapat mindenki számára biztosít sátrat, szivacsot. Az ár tartalmazza a napi négy étkezést (reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora). A tábor létszáma korlátozott. Jelentkezni a 062/151-36-77-es telefonszámon lehet.