Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

A belső egyensúlyt kell visszaállítani

Csodaszer nem létezik, de a vadkender hatása vitathatatlan

j

2020. július 3., 09:44

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Még mielőtt bárki felkapná a fejét, hogy tiltott szer használatára buzdítottak Magyarkanizsán, rögtön eloszlatjuk az effajta gondolatokat.

A magyarkanizsai városháza

A magyarkanizsai városháza

Az ipari kender felhasználásáról és jótékony hatásáról tartottak előadást a héten a nyugdíjasok egyesületének termében. Az egyik legősibb ipari növényt magjáért, olajáért, rostjáért termesztették, és termesztik napjainkban is. Bár már a honfoglalás előtt ismerték a növény feldolgozási módjait, a közelmúltban inkább mellőzött volt, most éli újra reneszánszát, amikor kezdünk kicsit nyitni a természetes és rég elfeledett dolgok felé. A bódító hatást okozó pszichoaktív összetevőt teljes ellenőrzés mellett kivonják a növényből, úgy készítenek belőle kozmetikumokat, teánakvalót, sőt lisztet is. Ami miatt azonban mostanában gyakrabban lehet hallani róla, az a CBD-olaj, amit már közvetlen környezetünkben is többen használnak, sőt a bioboltokban is meg lehet vásárolni. A magyarkanizsai biobolt ikonikussá vált alakja, Hajbel Anikó szinte kifogyhatatlan az ötletekből, és ezúttal is ő mutatta be a vendégeket, akik ilyen termékeket hoztak magukkal.

Danica Milutinov beszélt arról, hogy 2015 óta foglalkoznak kendertermesztéssel mintegy 350 hektáron, és fel is dolgozzák, 15-féle terméket állítanak elő belőle. Régóta tudták, hogy olyan növényről van szó, amelyet mellőznek, de jótékony hatása vitathatatlan, ezt már sokan felismerték, így például egy újvidéki pékségben már számos, kender felhasználásával készült ételt is lehet vásárolni.

Tanja Kedić egészségügyi szakember, a kamenicai speciális kórház szívsebészetén dolgozó főnővér is szuperlatívuszokban beszélt a kenderről. Most, amikor tartósítószerekkel és vegyi adalékanyagokkal van felturbózva szinte minden, a kenderből készített termékek szerinte elősegítik azt, hogy az immunrendszerünket visszaállítsuk a megfelelő működési szintre. Elmondta azt is, hogy minden belülről fakad, tehát elsősorban arra kell odafigyelnünk, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, amely aztán vagy meghálálja, vagy nem, de az látszódni fog a bőrünkön, a hajunkon, sőt érezni fogjuk közérzetünkön is.

A szerb anyanyelvű szakemberek mondanivalójának tolmácsolásában dr. Goran Lazić tüdőorvos volt segítségünkre, aki a környezetéből hozott példákkal támasztotta alá a kenderből készült termékek jótékony hatását. Maga a CBD-olaj, azaz a kenderolajat koncentrációban tartalmazó olaj fő tulajdonsága, hogy felszabadítja a szervezetet, illetve megkönnyíti annak gyógyulását krónikus fájdalmak, gyulladások, migrén, arthritis, görcsök, sclerosis multiplex, epilepszia vagy éppen skizofrénia estében. Kitűnő immunerősítő, csökkenti a hányingert, kiváló hangulatjavító, elősegíti a minőségi alvást, emellett használható ingadozó vérnyomás és diabétesz esetén is.

Azért a szkepticizmus mindig jelen van egy-egy újabb termékcsalád megjelenésénél, éppen ezért a doktor urat pár mondatban meg is kérdeztük a kenderolaj hatásáról, és elmondta, hogy a használói pozitív tapasztalatokról számolnak be:

– Harmincéves klinikai orvosi tapasztalatommal mondom, nem láttam még csodaszert, ez sem az. Viszont a betegeim közül legalább százan, akik használják az olajat, a pozitív hatásáról tudtak beszámolni. A tünetek csökkentése és az életminőség javítása szemmel látható volt azoknál, akik használták. Közöttük depressziósok és nagyon súlyos, halálos betegséggel küzdők is voltak, akik nem gyógyultak meg, az utolsó stádiumban voltak, de rövid időn belül javult az életminőségük. A belső egyensúly megteremtése a legfontosabb, amit ezzel el is lehet érni. Az immunrendszernek millió karikája van, és ha közülük csak egy elmozdul, már fellép a betegség, ezért is fontos, hogy megőrizzük az egészségünket! Én sok embernek ajánlottam, mert százszázalékosan természetes – mondta a szakorvos.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége