2024. március 29., péntek

Szappan is készül az Izidában

A bácsfeketehegyi egyesület anyaországi támogatásnak köszönhetően szakembereket alkalmazott – Két újabb pályázaton szerepeltek sikeresen

 A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület rendszeresen részesül Kishegyes község önkormányzatának költségvetéséből, ám programjait és különböző tevékenységeit pályázati forrásokból kénytelen pénzelni. Az egyesületnek a közelmúltban zárult egy projektuma, amit pályázati forrásból finanszíroztak, jelenleg pedig két másik pályázaton szerepeltek sikeresen. Papp Julianna, az Izida elnöke arról számolt be lapunknak, hogy szakembereket tudtak alkalmazni, anyaországi támogatásnak köszönhetően.

Papp Julianna (Lakatos János felvétele)

Papp Julianna (Lakatos János felvétele)

– A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából egymillió forint jutott a programjaink megvalósítására. 2019 a külhoni magyar gyerekek éve volt, és ez a pályázat a szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek számára lett kiírva. A pályázatba belefoglalt programokat sikerült megvalósítanunk, azzal, hogy a rendkívüli állapot miatt az utolsó programokat nem bírtuk május elsejéig befejezni, amikorra az elszámolást kellett volna elküldeni. Június elején ismét elkezdtünk dolgozni, és sikerült pótolni a hiányokat. Egyesületünk egy szakembert bír biztosítani az önkormányzat támogatásából, viszont egy ilyen szervezetben a pszichológus mellett szükség van más szakemberekre is. A Bethlen pályázatába sikerült két szakember honoráriumát belefoglalni, egy gyógypedagógusét és egy pedagógusét. A pályázatnak köszönhetően az ő bérük biztosítva volt november elseje és április 30-a között. Komolyan megéreztük a különbséget, amikor egy teljes csapat dolgozott a napközink felhasználóival. Sajnos, a pályázat lezárása után kénytelenek vagyunk egy szakemberrel és kisegítőkkel folytatni a munkát. Viszont reméljük, hogy lesz még alkalmunk pályázni hasonló célra – mondta el Papp, majd arról is szólt, hogy a pályázatba a szakemberek bére mellett multimediális fejlesztéseket is belefoglaltak. A szervezet honlapja az alakulás óta változatlan, most viszont a pályázatnak köszönhetően sikerült megújítani, és egy új laptopot is vásároltak. Ez is hozzájárul munkájuk minőségi javításához, mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a pályázatra benyújtott programokba önkénteseket és iskolás gyerekeket is bevontak.

Saját termésű fűszernövényeket használnak fel a szappankészítéshez (Lakatos János felvétele)

Saját termésű fűszernövényeket használnak fel a szappankészítéshez (Lakatos János felvétele)

A Bethlen pályázat lezárását követően az Izida egy újabb pályázaton vett részt sikeresen. A tartományi oktatási titkárságnál két projektumukat bírálták el pozitívan.

– Az idei évben a 15. Záporkára készülünk, és mint minden évben, most is meg voltunk szeppenve, hogy nem bírunk vers- és prózamondó versenyt szervezni. Az idén a tartományi oktatási titkárságtól kaptunk támogatást, annak segítségével sikerül majd megvalósítani ezt a találkozót. Felmérjük a lehetőségeket, hogy milyen feltételek szükségesek a Záporkához, de nagyon szeretnénk megtartani. Mindig október folyamán kerül rá sor, ami egy ideális időpont. A járványhelyzet miatt gyakrabban kell kezet mosni, ezért a másik pályázatunkkal a szappankészítést céloztuk meg. Több, mint 10 fajta szappant készítünk, és mivel gyógynövény-termesztéssel is foglalkozunk, ezért saját termésünket is felhasználjuk. Ez azért is érdekes, mert általa próbálunk anyagi hátteret biztosítani magunknak. A támogatás elmaradása esetén ebből a forrásból esetleg biztosítani tudnánk az alapköltségeket – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a tartományi titkárság mellett a Magyar Nemzeti Tanács 30 ezer dinárt ítélt meg nekik, pályázati úton. Ebből az összegből egy külön foglalkozást fognak tartani a napközi felhasználói számára.