2024. április 26., péntek

Pénzbírság, ha nincs maszk

A szerb kormány a Válságstáb javaslatait figyelembe véve elfogadta azokat az új, Belgrád városára vonatkozó rendeleteket, melyekkel a járvány terjedését igyekeznek megfékezni. Az elfogadott rendeletek között szerepel többek között, hogy 5000 dináros bírsággal büntetnek mindenkit, aki a fővárosban maszk nélkül veszi igénybe a tömegközlekedést, vagy zárt helyen tartózkodik a védőeszköz nélkül.

A kormányülésen azt is elfogadták, hogy minden fővárosi vendéglátóipari egységet és egyéb szórakozóhelyet be kell zárni 23 órától másnap reggel 6-ig.

Kivétel nélkül minden zárt helyiségben kötelező a maszk viselése, ahogyan a tömegközlekedésben is, valamint 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk a polgároknak egymástól. Előbbi rendelet megszegése 5000 dináros büntetést von maga után.

A kormánydöntés értelmében minden zárt közterületen legfeljebb 100 fő gyűlhet össze, nyílt közterületen 500 fő a felső határ. Akár zárt, akár nyílt területről van szó, be kell tartani a másfél méteres távolságot egymás között.

A felsorolt, Belgrádra vonatkozó előírások a következő két hétben, vagyis július 18-ig vannak érvényben.